El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

miércoles, 27 de octubre de 2010

El Temps Passa programa 28-10-2010

                                  Concert ofert a Constantí per el grup Gramola, on milita l'amic Quimet
                                             a benefici  d'Haití.  Ell es el primer  per la dreta,  tocan en aquest  cas  els
                                             teclats, sentat,  aixó si.  Es que l'homa es cuida  i procura no  cansarse 
                                             massa. Per cert, la quarta per l'esquerra es Carmen i el "central" l'amic 
                                             Nicefor. Els altres que hem perdonen però no se els seus noms.


La passada setmana escoltàvem a les Hermanas Navarro i us comentem que el tema més popular en la seva llarga carrera va ser una cançó anomenada "Pepe". No confondre amb el tema del film "Pepe" que protagonitzava el gran Cantinflas. Aquest Pepe, com ens expliquen les Hermanas Navarro, no és que no apreta quan balla ... és que sap apretar. Benvinguts a El Temps Passa.

HERMANAS NAVARRO - PEPE
Eren mexicanes i els seus noms eren SOCORRO i ROSINA NAVARRO.
Com us deiem al programa passat, aquesta cançó va ser la més popular amb la carrera d’aquestes noias i per aixó sona aquí a El Temps Passa… i la música queda. Van gravar amb el segell RCA Mèxic.

DODÓ ESCOLÁ - EL OTORRINOLARINGÓLOGO
Neix a Artesa de Segre el 16-09-1.920 i el seu nom real és Domingo Escolá i Balaguero, va anar a la guerra amb la lleva del " biberò " i s'hi va emportar el saxo i el clarinet. Els seus pares eran propietaris d’una fàbrica de xocolata. Tres cançons marcan la carrera del Dodo, “Qué passa en el Congo”, “Que feliz es el pez en el agua” i aquesta que sona a Antafulla Ràdio i Ona La Torre.
Després de la guerra va tenir que fer més de 7 anys de servei militar.
L'any 1.945 va formar l'ORQUESTA DOMINGO ESCOLÁ i va grabar en castellà i català.

LOS ROCKING BOYS - CON TU AMOR
Són un grup de La Línea de la Concepción i van començar el 1961 fins el 1968.
Components: JOSÉ GÓMEZ
RICARDO OLIVEIRA
CARLOS JAIME
AGUSTÍN MARTÍNEZ
El 1.961 queden en segón lloc del PRIMER CERTÁMEN INTERNACIONAL DE CONJUNTOS MUSICALES celebrat a Madrid. Quan van anar al servei militar en van desfer. Temps després JOSÉ GÓMEZ i AGUSTÍN MARTÍNEZ refan el grup acompanyats per JUAN RUÍZ i SALVADOR MARUENDA. Aquesta cançò és del 1.962 i estava en un EP titolat TWIST EN SEVILLA gravat per la casa BETER. Van gravar un total de 16 EP’s. (EP: Disc de mida single amb cuatre cançons)

TRIO GUADALAJARA - OLÉ, OLÉ CHIQUILLA
Grup de Barcelona, que en els seus principis van fer música pop i més tard van passar a fer música tipus Els Panchos.
Components:
IVANCO
BOLUDA
VÁZQUEZ
Aquest tema és del 1.959 i el va gravar EMI ODEÓN.

LOS T.N.T. - PAN Y MANTEQUILLA
Tercet uruguià que van funcionar del 1.953 al 1.966.
Eren tres germans amb els noms: TONY, NELLY i TIM CROATTO. Y amb l’inical de cada nom van fer el del grup “T.N.T.”.
Els seus noms reals són: TONY: HERMES DAVID FAUSTINO CROATTO
NELLY: ARGENTINA CROATTO
TIM: EDELWEIS CROATTO
Aquesta peça és del 1.964 I va ser gravada pel segell BELTER, es tracta d’una versió i el títol original és BREAD AND BUTTER del grup THE NEW BEATS.

SONIA CON EL LATIN QUARTET - SI UN CHICO FUERA YO
Era una " Chica ye-ye " d'aquell temps.
Aquí els que i ha que destacar son els components del Latin Combo que l’ha acompanyan. Aquest eren: Agapit Torrent -saxo i guitarra-, Francesc Burrull -piano-, Lluís Sala -bateria- i Enric Pomsa -baix. Aquest tema és del 1.961 gravat pel segell BELTER i originalment el cantava la RITA PAVONE amb el títol WENN ICH EIN JUNGE WARR.

HERMANAS BENÍTEZ - BAILA YE-YE
Naturals de Cuba, van passar a Mèxic i després a Espanya.
Components: BEATRIZ, BEBA, PETRY, CARMEN i JUANITA
Més tard sel's va afegir HAYDEE.
Van cantar a moltes películes de CANTINFLAS i van gravar quinze LP’s. La seva cançó més popular va ser CORAZÓN DE MELÓN. Per cert que quan actuaban variaban el número de componets dependen dels pressupostos.

SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA

Avui os portem per començar aquesta secció una jota, peró una jota mallorquina.

ELS VALLDEMOSA - JOTA MALLORQUINA
Naturals de Mallorca.
Components: germans RAFEL, BERNAT i TOMEU ESTARÀS i el seu cosí MATIES.
Al 1.978 entra a formar part MIQUEL BRUNET com pianista i director.
Encara estan en actiu.

ELS PICAPEDRERS - AJUDA'M
Grup de Barcelona.
Aquesta peça dels BEATLES i el títol original ere HELP i apart donaba títol a una pel.lícula dels de Liverpool. Aquí forma part d'un EP de quatre cançons.

MINIATURA - NOIA
Grup de Barcelona.
Components:
JOSÉ MANUEL BRABBO (El Cachas) que era de Madrid i va crear Música Dispersa.
JAUME SISA
ALBERT BATISTA (que despres s'hen va anar amb Màquina)
PAU RIBA
Aquest tema del 1.969 va estar gravat per el segell CONCENTRIC.


DOLORS LAFFITTE - TIME IS MONEY
Aquesta bona cantautora neix a Roda de Ter el 1.949 i mor a Girona el 2.008.
El seu nom complert era M.DOLORS LAFFITTE I MASJOAN i va ser membre de Els Setze Jutges.
Aquesta cançó forma part d'un EP de nóm VARIETAT DE VARIETATS.

PUBLICITAT

Avui els nostres anuncis son per anar ben arreglats que mai se sap que pot passar, com deia la meva mare.

FILOMATIC, un dels diferents anúncis que va fer GILA
JABÓN CAMAY, on hi participaven cuasi sempre actrius del cinema.
LAIT GLOBO, llet corporal.
CAZADOS SEGARRA, unes sabates que no es feien malbé mai… fins que les mullaves i es que les sabates eran de cartró molt endurit. Es a dir, tenien de tot mens pell. Es clar que en aquells temps, els nen quan plovia, es posaben Katiuskas, unes botes de goma o hule.

Tornem a El Temps Passa... i la música queda.


LOS STOP - PATA-PATA
Grup de Barcelona.
Components: CRISTINA (CARMEN ARÉVALO), JUAN, ALFONSO, RAFA i PACO.
A la Carmen, aquín tots coneixiem com a Cristina i que va tindre una interesant carrera en solitario, li deien "la voz gemela de Rita Pavone". Be. El Mario que la coneix bastant be sempre somriu quan es diu aixó.
El 1.967 guanyen el " Premio del Instituto de Cultura Hispana " amb la cançó EL TURISTA 1.999.999 que va guanyar el "Festival de Mallorca".
Al mateix any treuen la seva cançó més popular que és SALUD DINERO Y AMOR. 

Cristina actuando sin Los Stop, a finales de los años 80. (Foto: Mario Prades)

I aprofiten aixó del “Pata, Pata” per parlarlos d’un cas misterios que es va produir aquells anys



La Bomba de Palomares


Un fet que forma part dels annals de la història contemporània d'Espanya és el de "La Bomba de Palomares" on el ministre d'Informació i Turisme, Manuel Fraga Iribarne va lluir cos serrà i banyador al Joselito en la "Illa dels Famosos ". Hauria pogut ser tràgic, molt tràgic, però es va quedar en còmic, per sort.

Va passar el 17 de gener de 1966, dia en què la Força Aèria dels Estats Units "va perdre" un avió cisterna, un bombarder estratègic i les armes nuclears que transportava aquest últim. A buscar-los no van anar pas al departament de “Objectes Perduts".

En l'accident de Palomares, a Almeria, van estar implicats un bombarder estratègic nord-americà B-52 i un KC-135 de reaprovisionament en vol (carregat amb 110.000 litres de combustible) provinent de la base americana de Morón de la Frontera, van topar a 30.000 peus sobre la costa del Mediterrani mentre intentaven practicar aquesta operació en el transcurs d'unes maniobres de la Força Aèria Nord-americana. Un error va provocar que el bombarder volés massa baix, el que va causar que xoqués amb la panxa de l'altra aeronau. Aquest accident es va produir quan tornava de Turquia destinació a la seva base a Carolina del Nord. Els dos avions es van desintegrar i van caure entre la terra i la mar. Set tripulants van resultar morts i quatre van aconseguir saltar en paracaigudes.

Sembla que el B-52 transportava almenys quatre o potser cinc bombes termonuclears B28 de 1,5 megatones. Dues d'elles van quedar intactes, una a terra i una altra al mar. Les dues bombes restants van caure a prop del poble i va explotar el detonant convencional que porten per aconseguir la primera reacció nuclear. Aquestes explosions convencionals van escampar uns 20 quilograms de plutoni altament radioactiu pels voltants.

El problema seriós semblava ser la bomba que va caure al mar. El seu poder destructiu podia seguir intacte i la bomba podia explotar o el que resultava pitxor a ulls de les autoritats nord-americanes, podia ser recuperat per algun altre país, i en dir això, era el mateix que dir per l'antiga Unió Soviètica. L'Armada dels Estats Units va desplegar un gran dispositiu de bussejadors, usant 34 vaixells i 4 minisubmarinos submergibles. Finalment després de 80 dies de recerca la bomba va ser localitzada pel minisubmarí Alvin a 869 metres de profunditat i 5 milles de la costa gràcies a l'ajuda d'un pescador local, anomenat Francisco Simó Orts que estava pescant al mar prop de l'accident i va guiar a els marines fins al lloc on va caure la bomba. Des d'aquell dia se li coneix en la zona com "Paco el de la bomba".

En terra tot va ser "netejat" per tropes americanes i guàrdies civils espanyols. Ni el govern americà ni el franquista subministrar equips especials per treballar amb material radioactiu. La dictadura, sota pressió del Govern nord-americà, va mantenir secrets els informes mèdics fins que es van desclassificar el 1986. Es va saber llavors que aproximadament el 29% de la població de Palomares presentava traces de plutoni radioactiu en el seu organisme.


Però el problema per al govern de la dictadura i per al senyor ministre i el seu Ministeri, eran els turistes. Ells aportaven la pasta gansa i amb la por de perill nuclear i radioactivitat, el turisme i les seves plenes carteres deixarien de venir i això no es podria tolerar i aquí Manuel Fraga va posar els “webs” sobre la taula, encara que per això va haver de tindre que baixarlos de la gola, on els tenia primer. Van tindre que posar els “webs” ell i l'ambaixador nord-americà Angier Biddle Duke que per això cobraven els sous que percebien mensualment. La veritat és que no es van banyar a Palomares, va ser a Mojacar, a 15 quilòmetres del lloc de l'accident, enfront del Parador Nacional d'aquesta localitat, que es tractaba de fer tota la publicitat possible. A més hi va haver dos banys, primer es va banyar l'ambaixador sol i en el segon els dos, com a bons amiguets, es van ficar a l'aigua i el NO-DO va immortalitzar el fresc acte. Perquè estaven a l'hivern, això ha de quedar molt clar.

I ara arriba una gran exclusiva de El Temps Passa... i la música queda. Tot el que es diu sobre el banyador de "Joselito a l'illa dels famosos" que va lluir Don Fraga ... és fals. Nosaltres sabem de bona font que "No portava tirants en el banyador".

I aquest és el famós i conegut cas de "El Bany del ministre, l'Ambaixador i la bomba de Palomares".

Mario Prades

                                                Aquestes son les bombas atómiques recuperades a Palomares 
                                                i ara exibides en un museu americà


Be i ara seguirem amb El Temps Passa


LOS SALVAJES - ES MEJOR DEJARLO COMO ESTÁ
Grup de Barcelona.
Components: GABY ALEGRET
SEBASTIÀ SOSPEDRA
DELFÍ FERNÁNDEZ
ANDRÉS GONZÁLEZ
FRANCISCO MIRALLES
Aquesta peça que sona a El Temps Passa… i la música queda, és el gran éxit del grup vocal de color, els nort-americans, THE FOUR TOPS.

LONE STAR - MI CALLE
Grup de Barcelona, cuasi amb tota seguretat el millor de la seva época a tot l’estat.
Components: PERE GENER
JOAN MIRÓ (que ere de Tarragona)
ENRIQUE LÓPEZ
RAFAEL DE LA VEGA
Aquesta cançó gravada el 1.968 és la primera "Cançó Protesta" del rock espanyol. El tema que us posem és una regravació feta els anys 90 per PERE GENER i ÀLEX SÁNCHEZ que és el guitarrista que sustituí a JOAN MIRÓ, la resta de músics són de l'estudi de PERE GENER que es diu El 7º DE CABALLERIA i forma part d'un CD publicat el 1.998 i titolat HACIA EL FUTURO. Curiosament, ha sigut l'ultim disc gravat per Lone Star fins el moment.

LOS SIREX - NATACHA
Conjunt de Barcelona,
Components: ANTONIO MIQUEL CERVERO (Leslie, el Anxobeta)
GUILLERMO RODRIGUEZ HOLGADO
LUIS GOMIS
JOSE FONSERE
MANUEL MADRUGA
El primer cantant dels Sírex va ser Santi Carulla que els va deixar per anarsen amb Los Mustang.
                                Agustín de Los Diablos i Lesli de Los Sírex de tertúlia abans d'un concert
                                organitzat  per  Mario Prades  al  complex  lúdic  Divertipark  de  Cambrils
                                (Tarragona). Aquest dia es va reunir amb ells, feia més de deu anys que no 
                                es veien,  Manolo, el que va ser guitarra dels Sírex fins a la seva dissolució 
                                en els 70's  i que  va marxar a viure  a Alemanya.  Un altre día os ensenyaré 
                                una foto seva (Foto: Mario Prades)


LOS DOGER'S - SI LO ES
Eren un grup mallorquí i en aquest EP hi ha una cançó titolada "Yenka de Mallorca".
Aquesta peça és de l'any 1.965 i el seu títol en angles és "YES IT IS", es tracte d’una cançó dels Beatles.

LOS MILLONARIOS - ADIOS LINDA CANDY
Versió d'un tema de Jean Francoise Michael que en la versió en castellà parla de Mallorca i en la versió en francès parla de Capri.
El grup Los Iracundos que eren Argentins o uruguallans, en fan una bona versió.
La cançó comença una mica "fluixota " sobre tot quan parlen. Per la lletra de la cançó el Quimet ha averiguat que el cantant es diu Tony.

KEROUAKS - SI PUDIERA EXPLICARTE
Aquest tema es del any 1.970
També fan una bona versió de la "Isla de Wight". Van ser descoberts i produits per l’Alain Milhaud, el mateix de Los Bravos, Los Pop-Tops, Los Canarios i molts altres. Eran francesos i espanyols.
Per Internet diuen que l'escriptor Jack Kerouak va formar aquest conjunt, és totalment fals. “Mentira podrida”.


CATINOS - MELODIA DESENCADENADA
Barcelonins, primer es deien LOS TICANOS i junt amb Los Mustangs, son els millors “versioneros” de l’historia del pop-rock espanyol.
Components: MANOLO VEHI MENDEZ
JOSE A. MUÑÓZ
MANUEL DE LOS OJOS PRIETO
MARCELO PINILLA
FERNANDO LUNA
El nom original de la cançó es "UNCHAINED MELODIE" I era del grup americà Righteous Broders. Va ser recuperada per a la banda sonora de la pel.lícula “Ghost”, en la versió original, es clar.
Aquesta cançó té mes de 500 versions registrades i Tony Ronald en fa una que esta molt bé.

I mira, poc a poc, minut a minut, El Temps Passa… i la música queda, peró ha arribat el moment d’encomiadar el programa per avui. Saludant als oidors de Altafulla Ràdio i Ona La Torre, fins la propera setmana.

Quimet Curull i Mario Prades
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir música amb vosaltres

Enllaç per descarregar el programa


Link to download the program

martes, 19 de octubre de 2010

El Temps Passa programa 21-10-2010

Avui comencem aquest recorregut per la música espanyola dels 60 amb un sabor molt calent. I això que no teníem clar si el programa podria gravar o no ja que aquesta és la quarta vegada que intentem començar, però sempre passa alguna cosa que no fa parar i reintentar de nou. Sembla ser que aquesta vegada va de veres, per tant comença El Temps Passa ... i la música queda. Des de Altafulla Ràdio i Ona La Torre.

LORENZO GONZALEZ Y SU ORQUESTA - CABARETERA
Cantant nascut a Veneçuela.Amb la seva orquesta va debutar a Espanya a la primavera de 1.952 a la sala CASABLANCA de Madrid. Al maig de 1.954 va tocar amb ells un jove pianista català inviden, de tan sols 21 anys i que es deia TETE MONTOLIU. Aquest tema és una composiçió del gran BOBY CAPÓ.


JORGE SEPULVEDA - MIRANDO AL MAR
Va ser una dels grans cantants dels cinquanta, amb ritmes suaus i abolerats, era un dels grans "croners" de la seva època. El seu nom real era LUIS SANCHO MONLEÓN.
Neix a València el 1.917 i mor a Mallorca el 16-06-1.983.

BONET DE SAN PEDRO Y LOS SIETE DE PALMA - BAJO EL CIELO DE PALMA
Grup de Mallorca. El nom veritable del Bonet de San Pedro era PEDRO BONET MIR i va néixer a Mallorca el 17-08-1.917 i morí el 18-02-2.002.
Els 7 de Palma eren: JOAQUIM (piano)
BENEDICTO (bateria)
JAUME (baix)
MIQUEL (guitarra)
JOSITA (guitarra i veu)
JAUME (violí i veu)
PEDRO BONET (guitarra, saxo, clarinet, vibràfon, veu i direcció)
Van debutar el 3-10-1.942 al SALON RIGAT de Barcelona. Als anys vuitanta va formar SWING GROUP BALEAR que feinen jazz. Conegut amb el sobrenom de " El duque de la ensaimada". La caçó mes popular de la seva carrere es “Rascayú” per la que va ser demandad per “plagio” per un pastor analfabet que la cantaba desde fei mols anys. Van arribar a un acord economic i el pastor retirar el seu requerimen. Pero la cançó tampoc era del pastor. Sagurament aquest l’escoltar a algun turista nort-americà de visita a l’illa. Realment va ser grabada al 1934, amb una lletra molt mes “Gore” per la cantant texana Lydia Mendoza. Per cert que abans de morir va signar un contracte per actuar a la sala Chamonix de Reus, peró no va ser posible. La va gestionar el Mario Prades. I un altre curiositat, la censura prohibir la seva emissió per les emisores de radio al jutgar que al cantar "Rascayú cuando mueras que aras tú, tú serás un cadaver nada más...". indiscutiblement es referia al Siscu i amb "Franco el Dictador" no es podia jugar.


LYDIA MENDOZA - LA BODA NEGRA
Texana que neix a Houston el 21-05-1.916 i mor a San Antonio el
20-12-2.007. Es la primera interpet de Tex-Mex de l’historia, la creadora i la primera que va grabar música texana en castellà. Aquesta peça és del 1.934. La seva cançó més famosa va ser “Mal hombre”. Si escolteu la lletra, els que la recordeu comprovareu que després de les primeres estrofes aquesta canvia radicalment i no té res a veure amb la del Bonet i és que possiblement el pastor no va recordar més que el principi.


BALDEMAR HUERTA - ENCAJE DE CHANTILLY
Texà que va néixer a San Benito el 4-06-1.937 i morí a Corpus Christi el
14-10-2.002. Al cap d'un temps canvià el nom per FREDDY FENDER y va ser el primer o un dels primers en electrificà el tex.mex. Va formar part dels grups THE TEXAS TORNADOS i LOS SUPER SEVEN. Aquest tema és del 1.958 i va ser composat per Big Booper.

Baldemar Huerta Medina ja a l'época en que era Freddy Fender

HERMANAS NAVARRO - EL RELOJITO
Mexicanes els seus noms eren SOCORRO I ROSINA.
Les acompanyava en aquesta gravació l'orquestra d'"Héctor Hallal (El árabe)" i van enregistrar el disc per la companyia RCA VICTOR de Mèxic. La seva cançó més famosa va ser “Pepe”. Ja l’escoltarem un altra dia.
“El relojito” va ser gravat el 1.957 pero el seu títol original era ROCK AROUNT THE CLOCK i va ser el gran éxit de BILLY HALLEY & HIS COMETS.

TONY VILAPLANA Y SUS TEEN STARS - MAYBELLENE
Aquest tema del 1.964 és de guitarrista i cantant, pioner del rock'n'roll, CHUCK BERRY i va ser gravat per VERGARA. Tony era de sabadell i està catalogat com el primer cantant de rock and roll català de l’historia i ara sona a El Temps Passa... i la música queda.

THE VAGABONDS - TIENES DIECISEIS AÑOS
Era un grup format per soldats americans que feien el servei militar a Torrejón.
Van gravar dos EPS per la casa ZAFIRO. Els seus noms eran TEDDY DOUGLAS baríton i guitarra, RONIE WAYNE tenor i JOHNNY ROBERTS baix i banjo
El títol original d'aquesta cançó és YOU'RE SIXTEEN i és del nort-americà JOHNNY BURNETTE.

DUO JUVENTS Y SU CONJUNTO - ROBERTA
Aquest grup estava molt influenciat per la música melòdica del DUO DINAMICO i el seu tarannà. Aquest cançó és del 1.964 i va ser composada i grabada per l’italià PEPINO DiCAPRI.

LOS SALVAJES - UNA CHICA IGUAL QUE TU
Grup creat a Barcelona al 1.962. Van ser la part mes dura del rock espanyol dels seixanta.
Components:
GABI ALEGRET
SEBASTIÀ SOSPEDRA
DELFÍ FERNANDEZ
FRANCISCO MIRALLES
ANDRÉS GONZALEZ
Aquesta peça és un dels gran hits del grup britànic "The Troggs".


LOS POSTERS - UN, DOS, TRES LUZ ROJA
La cançó formava part de l'estil musical anomenat "Bouuble Gum-Pop" creat per els productors americans Kassenetz I Kazz. Entre els seus grups hi havia THE ARCHIES, OHIO EXPRES, 1910 FRUITGUM COMPANY, etc... i tots ells van gravar per BUDA RECORDS.

PUBLICITAT

Avui escoltarem uns quans anuncis de l’época:

CHUPA-CHUPS.
CERA RALLY.
DONUTS (la cartera).
LA CASERA.
i NORIT El Borreguito.

Aquest últim anunci serveix per retre un homenatge a un insigne altafullenc de pro:

Mor Josep Sala i Llorens
primer Fill Adoptiu de la Vila d’Altafulla


(Extret de la revista La Plaça del Pou)


Josep Sala i Llorens va morir el passat 25 de juny 2010 als 81 anys. Va ser el primer veí d’Altafulla nomenat com a Fill Adoptiu de la Vila el 1993. El Centre d’Estudis d’Altafulla li dedicà un monògrafic el 2002 sota el títol “Josep Sala, els dibuixos dels sopars”. Va col-laborar en molts cartells d’activitats festives i culturals d’Altafulla com a membre del Cercle Artístic. Durant anys cedí una obra seva per al sopar del Centre
d’Estudis. Precisament, un paisatge de perspectiva d’Altafulla presideix el des-patx d’Alcaldia a l’Ajuntament. Josep Sala i Llorens va néixer a Barcelona el 1928. En l’actualitat, vivia a Altafulla on tenia casa a l’entorn de la vil•la romana dels Munts. Va cursar estudis tècnics a l’Escola Industrial i a la Llotja de Barcelona. Inicialment es dedicà al disseny publicitari on va obtenir nombrosos premis. L’any 1960 va crear el burret de la marca del detergent Norit, un dels dos exemples del disseny gràfic i comercial que, juntament amb el cèlebre toro d’Osborne, va generar un major impacte sobre la societat en la història del grafisme. De fet, va ser un dels precursors del disseny gràfic a l’Estat.



Va realitzar la seva primera exposició el 1950 a la Galeria El Jardí (Barcelona). A partir de 1975 es va dedicar plenament a la pintura, i va exposar, entre moltes altres ciutats, a
la Galeria Sokoa (Madrid), Palamós, Bilbao, Sitges, Barcelona, Alcoi, València, Reus i a la Sala Rusiñol (Sant Cugat del Vallès, Barcelona). Va participar en nombroses exposicions internacionals a The Bacardi Art Gallery (Miami), Japó, França, Brussel•les i Lisboa.

Nota de El Temps Passa

Estem convençuts que quan es parla de grafisme publicitari, hi ha dos exemples a posar sobre la taula, d'una banda el cèlebre Toro d'Osborne, creat el 1956 pel gadità Manolo Prieto que va destacar com a dibuixant de publicitat i creador de les cobertes de la col•lecció Novelas y Cuentos i per altra el cotonós i blanc Borreguito de Norit. Són gairebé amb tota seguretat, el ejemple del que han aconseguit els dissenyadors gràfics de la Dècada Prodigiosa, precursors del grafisme comercial, un camp en el qual actualment treballen centenars i centenars d'artistes a tot el país, pero que possiblement en aquell moment, ells ni tan siquiera sabien que estaban crean les bases d’un nou art que amb el temps es diria “Disseny gràfic”.

El cert és que també van ser precursors en imatge animal sobre la marca, cosa que després s'ha anat convertint en cosa habitual. O si no pensem: Sabó Lagarto, Papé Elefante, betum Buffalo o el conyac Terry aquell que ens mostrava un cavall amb la mossa de bon veure cavalcant per la platja (Cavalcant sobre el cavall. Mal pensats) clar que molts recordaran més a la mossa que el cavall. Símbol de Barcelona va ser Floquet de Neu, Madrid té l'Ós amb “Madroño” inclòs pel mateix preu, fins i tot Loquillo tenia el Pájaro Loco com a emblema i la intrèpida Legió Espanyola està estretament vinculada a la seva cabra. I filant encara més prim, la dictadura franquista lluïa amb el seu "Osellot", aquella àguila vinculada al jou i les fletxes i la inscripció Non Plus Ultra. Tot això és disseny gràfic.

Mario Prades



SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA


ELS DRACS - COLORS
Eren un grup de Barcelona i tenia sis components. Van gravar per el segell CONCÈNTRIC.
Aquest tema és del cantant angles DONOVAN i a nosaltres ens recorda l’anunci de Pinturas Titán… i Titán Sport. Els Dracs, castellanitçan el seu nom a Los Dracs, també van grabar en castellà.

BETINA - T'ESTIM I T'ESTIMARÉ
Participà al novè 2 Festival de Música del Mediterràni el 1.967. Aquesta cançó és d' ANTONI PARERA FONS. La Betina va ser una de las “Chicas Ye Ye” de l’época. A principis dels anys 70 va crear el Betina Show Grup i mes tard se va incorporar com a cantant a l’Orquesta de Janio Marti. Aquí la tenim cantant en catalá.


ANTONI PARERA FONS - M'ÉS BEN IGUAL
I parlan de aquest gran compositor i cantant balear, os direm que neix a Manacor el 1.943. Cantautor i compositor que va ser l'autor de l'himne dels " Jocs Paralímpics del 1.992".

ELS VALLDEMOSA - TON PARE NO TÉ NAS
Grup mallorquí format pels germans RAFEL, BERNAT i TOMEU ESTARÀS,
on també hi tocava un cosí seu anomenat MATIAS. Començaren a tocar al local TITOS de Palma de Mallorca i van fero fins i tot al Club BLUE ANGEL de Londres. Aquesta es una cançó plena de bon humor.

LOS MUSTANG - SNOOPY CONTRA EL BARÓN ROJO
Al famós aviador alemany Baró Von Ristoffen sembla que no el va derrotar el capità canadenc Roy Brown. Hem esbrinat que va ser el popular Snoopy, aquell que sempre anaba amb el Charlie Brown. Això deien els nord-americans The Royal Guarsmen en una nisaga de cançons que tractaven sobre aquest esdeveniment. Aquí el tema va ser interpretat pels eterns versiones, el grup barceloní Els Mustang, liderats pel cantant SANTI CARULLA. Es van desfer l’any 2000.

GRUPO 15 - EN SILENCIO VOY
Grup de Barcelona que el 1.967 va gravar aquest tema de HERMAN'S HERMITS, banda de Manchester liderada por el jovenet, en aquells temps es clar, Peter Noone (17 anys), amb el títol HERE'S A KIND OF HUSH.

LOS GATOS NEGROS - HOMBURG
Eran un bon grup de Barcelona liderat per CARLOS MALERAS i que als anys 80 quan van tornar, tingeren de cantant a l'actriu i cantant Mone. Aquesta peça es del 1.961 i va ser composada i gravada per el grup britànic PROCOL HARUM.

                                                     Mario Prades amb la Mone quan aquesta actuaba com a cantant amb 
                                                                     Los Gatos Negros, a la sala Luz de Gas de Barcelona.


LOS PEKENIKES - LADY PEPA
I arriba el moment d'acomiadar el programa, ho farem des de la sintonia del 107.4, Altafulla Ràdio, saludant els oients de Ona La Torre ja que per la seva sintonia també s'emet El Temps Passa ... i la música queda. Ho farem escoltant a Los Pekenikes. Grup fundat a Madrid el 1.959 pels germans ALFONSO i LUCAS SAIZ. Si be son un grup bàsicament instrumental, per aquesta bona banda hi van passar molts cantants com: JUAN PARDO, JUNIOR, JOSÉ BARRANCO (Los Estudiantes i Los Flecos), Karina, Luis Eduardo AUTE, etc... Van ser teloners dels BEATLES, quan van actuar a Madrid. A Barcelona o van ser Els Sírex.


Quimet Curull i Mario Prades
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir música amb vosaltres

Enllaç per descarregar el programa

link to download the program

miércoles, 13 de octubre de 2010

El temps Passa programa 14-10-2010

En aquest programa d’avui de EL TEMPS PASSA… i la música queda, parlarém del "SOUL" a l’espanyola. Pero abans, el Quimet i el Mario os donen la benvinguda a El Temps Passa.

ALBERT BAND - HERIDO 1970
Grup de Barcelona que va funcionar des del 1.968 al 1.970.
El seu nom és ALBERT GARRIGA.
El 1.970 van participar al "Festival internacional de la canción de Màlaga".
Components: JOSÉ MARIA CALZADA (piano)
ALBERT GARRIGA (cantant)
JOSEP BARCELÓ (baix, claritet i saxo)
TONY CARITGE (bateria)
ÀLEX VIDAL (guitarra, trompeta i violí)
ROBERT SIMÓ, al cap d'un temps sustitueix TONY CARITGE
El nom original de la cançó és I'VE BEEN HURT i era original del grupo nort-americà BILL DEAL & THE RHONDELS. També hi ha una bona versió dels Z-66.


HENRY AND THE SEVEN - QUANDO VUELVA
Grup de Madrid format el 1.968
Van participar a la película “UN, DOS, TRES AL ESCONDITE INGLES”.
En aquesta película també hi participaven: LOS BUENOS, SHELLEY Y NUEVA GENERACIÓN , LOS ÍBEROS, LOS MITOS, FORMULA V , LOS BETA, LOS ANGELES i LOS POP TOPS entre altres.



LOS CONDES - BABY BESAME
Poc o casi res saben d’aquest grup. La cançó ja va ser interpretada per el grupo sud-americà ALAN y sus BATES


DOBLE DINAMITA - MUNDO JOVEN 1968
Van ser una de les bones bandas de soul de l’época, peró sols van gravar un single. El grup tocava amb dues baterias i tenien un cantant negre.
Aquest tema formava part d'un single que a la seva cara A, hi havia una cançó de OTIS REDING que es titulava I'VE GOT DREFF TO REMEMBER, i a la cara B, MUNDO JOVEN, sonan ara a El Temps Passa… i la música queda, desde el 107.4 Altafulla Ràdio.


SHELLY Y NUEVA GENERACIÓN - VESTIDO AZUL
Grup de Madrid fundat el 1.968
Producció MARINY CALLEJO.
Van participar a la película, UN, DOS, TRES AL ESCONDITE INGLÉS.
Components: SHELLY (Maria Concepcion Gutierrez Cobo nascuda a Veneçuela)
LUIS (teclados)
BIBÍ (baix)
JORGE " EL CUBANO" (guitarra)
MANUEL (bateria)
Van gravar tres singles i com a curiositat tocaven SOUL sense instruments de metall.


NUEVA ONDA - GOLDEN SOUL
Es una cançó gravada el 1.969 i res mes direm d’aquest grupo.


LOS CANARIOS - CHILD
Grup de les Illes Canàries que primer s'havien dit LOS IDOLOS, després es van dir THE CANARIES, van estàr un any tocant pels EEUU. Son la millor banda de soul d’aquells anys i el seu cantant i líder era Teddy Baautista, avui president del SGAE.
El 1.964 es converteigen definitivament en LOS CANARIOS i es donen a coneige al participar amb cançons seves a la película “PIPERMINT FRAPPE”.
El single PONTE DE RODILLAS és la cançó de l'estiu del 1.968, producció ALAIN Milhau.
El 1.973 es desfà el grup, TEDDY BAUTISTA que era el seu "leader" refà el grup amb músics mercenàris i graven un disc anomenat CICLOS, basat en LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI.
Components de LOS CANARIOS funden LA ORQUESTA ALCATRÁZ on també hi va cantar PHIL TRIM ex-cantant dels POP TOPS.


CONEXION - Preparad el camino al Señor

Junt amb Los Canarios van ser els millors gruos de soul espanyols de l’època. Van funcionar del 1.968 fins al 1.973.
El seu teclista va ser Luis Cobos que despres es dedicà a fer arrengaments discotequeros per a temas clásics i sarsuelas.
Portaven un cantant negre i la cançó seva més coneguda, va ser UN MUNDO SIN AMOR. Aquesta que sona avui formaba part d’un dels gran musicals del seixanta “Gospel” que junt amb “Hair” i “Jesucrist superstar” son la gran trilogia de les óperas-rock de l’época.


LOS GRIMM - WANT MAY LOVE AGAIN
Grup de Madrid fundat el 1.964 que primer es van dir LOS GRINGOS i van funcionar del 1.965 al 1.967.
Fundat per JESÚS Y ANGEL FERNANDEZ, el 1.965 PEDRO RUY BLAS substitueix ANGEL FERNANDEZ com a vocalista que es deiha allavors.
El seu cantant PEDRO RUY BLAS, de veritable nom Pedro Ample, quan TEDDY BAUTISTA va anar a fer el servei militar, va entrar a formar part de LOS CANARIOS. Era l’any 1.969 i PABLO ABRAIRA al va sustitueir.


SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA

RUDY VENTURA Y ORQUESTA - SIGO SOÑANDO 1973
En aquesta gravació el cantant i guitarra era RAY. FALCÓ (Raimón Llenas Falcó) que també va formar part dels conjunts GRATSONS, SIMBOLO, THE TEN TOPS i UNIDADES i és compositor de diferents temes per a televisió.


FRANK MILLER Y LOS HISPANIA SOUL - MELENAS CLUB 1967
Director d’orquestes i Big Bands americà que estan a la Cova del Drac de Barcelona va veure tocar a una serie de músics catalans i va alucinar per un tub. Els hi va propossar el any 1.967 de gravar aquest disc, els musics eran ni mes ni meings que: RUDY VENTURA, RIUMAJOR, RODRIGUEZ, TORRENT, RICARD RODA, ANGLADA, QUER, ARNAU i SURELL.


LOS GRITOS - CUIDADO CON LAS SEÑORAS
Cantant MANOLO GALVÁN
Van participar a la película ABUELO MADE IN SPAIN
El 1.968 participan al " Festival de Benidorm " amb LA VIDA SIGUE IGUAL conjuntament amb el Julio Iglesias, autó de la canço.


LA REVOLUCIÓN DE EMILIANO ZAPATA - NASTY SEX
Grup maxicà fundat els anys 1.970. On militaba com a cantant de coros una amiga del Mario, La Magnolia Santiago Martinez, mexicana que m’enviaba discos per que estigues al “dia”.
Components: FRANCISCO MARTINEZ
JAVIER MARTÍN DEL CAMPO
ÓSCAR ROJAS
ANTONIO CRUZ
CARLOS VALLE (leader del grup)
També en formava part MAGNOLIA SANTIAGO MARTINEZ, noia mexicana que havia estat " novieta " de MARIO PRADES i que feia els coros i ballava i que l’enviaba discos per que estigues al “dia”.





APARTAT ESPECIAL DEDICAT A

ANTONI JUANÓS FLORENSA ( TONY )




Neix a Tarragona el 27-11-1.943 i mor el 14-10-2.009
Del 1.961 al 1.962 formà part del grup TALKERS.
Del 1.963 al 1.964 va tocar amb el grup TREBOLS
L'any 1.964 funda el conjunt TONY AND GROUP que va funcionar fins el 1.973, van guanyar per votació pupular el LAUREL DE ORO AL CONJUNTO MAS POPULAR organitzat pel DIARIO ESPAÑOL.
Del 1.977 al 1.979 s'integra al grup REPRIS.
Del 1.980 al 1.982 i fen un canvi en la seva trajectòria musical, acompanyà la cantautora MARI DOLÇ.
El 2.007 i després de 25 anys de "repòs", torna a fer una reedició del seu conjunt, catalanitzant-lo i passant a anomenar-se TONY AMB GRUP.
Després de la seva mort, els actuals components van decidir conservar el nom en homenatge seu. Les cançons que venen son peçes que va interpretar en algun moment el recordat Tony i que volem recordar ara a El Temps Passa… i la música queda.



LOS GATOS NEGROS - CADILLAC
Grup de Barcelona que va funcionar del 1.961 a 1969.
La seva cançó de llançament va ser LA BALSA, una composició del grup argentí Los Gatos.
Un dels "leader" va ser CARLOS MALERAS que quan van plegar els Gatos Negros va formar el grup FURIA.
El 1.978 tornen junt amb LOS SIREX, LOS MUSTANG i LOS SALVAJES, el festival que es va dir " Hasta luego cocodrilo". La cantant MONE també va formar part del grup als anys 80.


MODULOS - YESTERDAY
Grup del país basc, va funcionar des del 1.969 al 1.979.
Primer conjunt de ROCK SIMFÒNIC d'Espanya i els primers que van fer servir el Melotrom al país.
Components: PEPE ROBLES
TOMÁS BOHORQUEZ
JUAN A. GARCÍA REYZABAL
EMILIO BUENO.
JOSÉ l. CAMPUZANO (Sherpa) sustitueix EMILIO BUENO i després va tocar amb BARÓN ROJO.
Van gravar cinc LP i diferents singles.
La seva peça més popular és TODO TIENE SU FIN.
La cançó YESTERDAY, és dels BEATLES.


BRUNO LOMAS - ROGARE
El seu nom era EMILIO BALDOVI MENENDEZ, Neix a Jàtiva el 14-6-1.940, mor a La Pobla de Farnals el 17-8-1.990, en accident de circulació després de signar un contracte amb la companyia EMI. Va ser cantant de LOS MILOS. Va anar un temps a França i després començà en solitari.
El tema es de BEN E. KING i el títol original és STAN BY ME.


LOS MUSTANG - 5OO MILLAS
Grup de Barcelona 1.962
Components: SANTI CARULLA ( cantant )
MARCO ROSSI ( guitarra )
ANTONIO MERCADE ( guitarra )
TONY MIER ( bateria )
MIGUEL NAVARRO ( baix )
Aquesta peça va ser gravada el 1.962 i és de HEDY WEST i el títol original és 5OO MILES FROM HOME, si be casi tothom diu que es del frances Richard Anthony.


LOS BRINCOS - UN SORBITO DE CHAMPAN
Madrid, grup prefabricat, ja que els integrans del conjunt donaven molta imatge i poca música al començament, sota la produccio de MARINY CALLEJO poc a poc es van popularitzar.
Components: JUAN PARDO
ANTONIO MORALES (Junior )
MANOLO GONZALEZ
FERNANDO ARBEX
Aquest tema va ser gravat a la seva 1ª epoca.


I arriba el moment d’encomiadar el programa. Per avui ha sigut tot, la propera setmana Mes. Vigileu la carretera si porteu cotxe. Desde El temps Passa, sonan a Altafulla Ràdio i Ona La Torre, Adeu


Quimet Curull i Mario Prades
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir música amb vosaltres

Enllaç per descarregar el programa

viernes, 8 de octubre de 2010

El Temps Passa Programa 7-10-2010

Començem aquest programa de El Temps Passa d’avui parlant de LA PLATJA i així seguim recordan l’estiu, perqué El Temps Passa… i la música queda.

LOS CUATRO CRIKETS - BARBARA VEN
Aquest grup prové de Mèxic i van començar el 1.964
(No confondre amb THE CRIKETS de BUDDY HOLLY)
El 1.969 canvien el nom i passen a dir-se LOS CRIKETS. El tema és del grup nort-americà THE BEACH BOYS.



MIKE RIOS - EL VAGABUNDO DE LA PLAYA
Neix a Granada el 7-6-1.944
Aquest tema dels THE BEACH COMVER, va ser gravat el 1.964 per la companyia PHILIPS. El primer disc que va gravar va ser LA PERA MADURA produït per la firma POLIGRAM el 2-1-1.962 i va cobrar 3.000 pessetes. Se'l va anomenar EL REY DEL TWIST.


LOS DE LA TORRE - OPERACIÓN SOL
Naturals de Barcelona i el 1.960 van gravar sota els auspicis de la firma PHILIPS.
Primer disc d'SKA del pop espanyol. Es aquesta cançó que ara escoltam a El Temps Passa… i la música queda. Van tin dre mols noms, Els de la Torre, Los Tres de la Torre, Los 4 de la Torre, etc. I varen guanyar el "Festival de Mallorca" amb el tema VUELO 502.

KARINA Y JOE & THE JAGUARS - LA MISMA PLAYA
Maria Isabel Llaudés Santiago, coneguda com Karina, neix a Jaén el 4-12-1.943.
El grup que l'acompanya està liderat per JOE BENNETT, americà que feia el servei militar a la base madrilenya de Torrejón de Ardóz. Aquesta peça va ser gravada el 1.964.


GELU - ME GUSTA EL VERANO
Maria de los Angeles Rodriguéz neix a Granada el 1.945
Una de les característiques de la seva manera de cantar, era fer com un crit al final d'agunes frases, cosa que ja veien els Torcuato y Los Cuatro. La cançó era del Dúo Dinámico.


LOS HURACANES - EL CALOR DEL VERANO
Grup de les terres de València. Són una barreja de diferents grups com són Los MILOS, TOP-SON i TONY LUZ que venia dels PEKENIKES.


LOS GRITOS - SENTADO EN LA ESTACIÓN
El seu lider MANOLO GALVÁN neix a Alacant el 13-3-1.947. Manolo Galván, primer va tocar amb els SONOR, després va passar a formar part de LOS GRITOS, despres La ZARZAMORA i el 1.970 va seguir la seva carrera en solitari. L'any 1.973 va marxar car a l'Argentina i el 2.006 es va retirar.


PUBLICITAT

Avui la nostra pàgina publicitaria la dediquem al DISCO SORPRESA DE FUNDADOR. Escoltan diferents anuncis


Disco Sorpresa de Fundador


Una de les més importants campanyes promocionals i publicitàries musicals llançades per una firma comercial va ser la que va emprendre la casa Pedro Domecq, de Jerez de la Frontera (Cadis), amb els seus Discos Sorpresa, iniciada el 1962 i mantinguda fins 1973.

Unien novetats enfocades a la joventut i altres amb temes dedicats bàsicament al públic de més de trenta anys. No recordo que s'entremesclen estils.

Es tractava d'EP's de quatre cançons en els quals no sabies mai que et anaves a trobar el obrir-lo ja que estava precintat i la caràtula no indicava que hi trobariem dins. D'això el anomenarse "Disco Sorpresa".

A més i per mantenir la "Sorpresa", de vegades eren quatre cançons del mateix intèrpret i en altres es tractava de quatre tema de quatre grups o cantants diferents.



Entre els artistes les cançons es trobaven recopilades en els Discos Sorpresa, podíem trobar a Manolo Escobar, Jaime Morey, Fórmula V, Los Payos, Los H.H. Alfredo, Pekenikes, Daniel Velázquez, Los Indonesios, Raphael, Los 3 Sudamericanos, Los 3 de Castilla, Rosalía, Los Ángeles Azules, Ana Kiro, Los Mitos, Mari Trini, Karina, Víctor Manuel, Cacho Valdez, Cristina, Los Brincos, Alberto Cortez, Los Mismos, Nino Bravo, María Ostiz, Eva, Mike Ríos, Conjunto Los Waldos, Los Módulos, Salomé, Los Pumas, Nuria Feliú, Rosalía, Los Payos, Los Albas, Goyo de Cádiz, Tony Ronald, Jaime Zavala, Los Mondays, Bernardo, Los Troncos, Antoñita Moreno, Víctor Vinza, Peret, Los Súper Ye-Ye, Porrina de Badajoz, Los Glosters i molts més, sense oblidar que també es van oferir fragments de sarsueles i música regional de les diverses regions, i que avui son anomenades i conegudes com “Comunitats Autonómiques”.

Les campanyes publicitàries de centraven bàsicament en les festes de Nadal. De vegades es tractava d'reunir cinc taps rosca que canviabes pel Disco Sorpresa. En altres eren caixes de tres ampolles que ja incloïen el disc. Eren semblants a les que en els anys 90 van començar a realitzar diversos diaris i revistes que oferien primer vídeos i més tard CD's confeccionats especialment per regalar o vendre al costat de la publicació, amb els logotips, però sense incloure publicitat gravada en el suport.


També podies trobar vals regal amb què aconseguies vespino, electrodomèstics Braun, estoigs de tres ampolles de Fundador, rellotges Timex, joguines de la signatura Rico (per cert que jo vaig treballar per Joguines Rico a finals dels 60) i molts més premis. Realment l'agència de publicitat que va crear el Disco Sorpresa i tota la seva parafernàlia, va treballar molt bé. De fet, avui en dia podem dir que una de les pàgines importants de la publicitat d'aquella època, amb el seu tema estrella "La cançó del Cola-Cao", és aquella frase que deia o cantaba: "Está como nunca ...". Sense oblidar el ninot del barret i bigoti que mai vaig saber si tenia nom o no.


Com li passa a totes les coses que funcionen, altres firmes van intentar còpiar a Fundador, entre elles la firma PepsiCo que va promocionar la marca de refrescos Mirinda amb discs, però no eren Sorpresa ja que la caràtula et avançava el que anaves a trobar a l'interior. Fins i tot podem incloure en aquest apartat els discs que regalava la revista El Gran Musical, però es tractava de flexi-disc. D'aquests parlarem un altre dia.

Mario Prades
                               

                       
 I seguim amb el Temps Passa.


SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA

MINIATURA - EL MATÍ JUST A TRENC D'ALBA
Gravat el 1.969, per quatre intèrprets.
Personatges: JOSÉ MANUEL BRABBO "CACHAS" que va crear Música Dispersa
JAUME SISA anomenat "CANTANT GALÀCTIC"
ALBERT BATISTA va formar part del grup MÀQUINA
PAU RIBA


HAMSTER - EM TROBO SOL
Grup de Barcelona, l'any 1.972 van gravar aquest single per EDICSA.
La cara A es diu RECORDES EMMA i la cara B, EM TROBO SOL que escoltem avui a El temps Passa… i la música queda.

TONY VILAPLANA - RETÉN LA NIT
Natural de Sabadell, se'l va anomenar EL PRIMER ROCKER català de l’historia.
Aquesta peça va ser gravada per ell mateix el 1.962 en castellà. L'any 1.965 ho va fer en català i és una composiçió del frances JOHNNY HALLIDAY. L'any 1.963 va dedicar-se a interpretar BOSSA NOVA.


ELS 7 D'AQUI - NOMÉS TU
Grup de Barcelona, l'any 1.967 graven aquest tema per CONCENTRIC
Aquest grup està influènciat pel folc.
Els seus principals components són: CARLES SIST i JORDI CAMPS.
Van guanyar el tercer premi del FESTIVAL DE LA CANÇÓ CATALANA DE RÀDIO BARCELONA amb aquesta cançó.

GUILLEM D'EFAK - FEBRE
El seu nom veritable era Guillem Fullana i Hada d'Efak. Neix a Guinea Equatorial el 1.929, mor a Mallorca el 1.995. Aquesta peça la va cantar per primer cop la nort-americana PEGGY LEE i és una composició del 1.956, els seus autors són: EDDIE COOLEY i JOHN DAVENPORT.

LOS NO - GLORIA
Grup de Barcelona que van guanyar el primer premi del "FESTIVAL DE MATINALES DEL CLUB LESSEPS", que era gravar un single, i les cançons van ser: GLORIA i LA LLAVE. Es tracta d’una versión del irlandes Van Morrison que aquest va gravar amb el seu primer grup The Them.


LOS MITOS - LEONOR
Grup de Bilbao que primer es van dir LOS FAMÉLICOS i varen començar el 1.966.
El 8-4-1.968, van fer la presentació per la companyia HISPAVOX amb el nom de LOS MITOS. El seu cantant era TONY LANDA que despres va cantar en soolitari, i aquest tema és dels nort-americans THE TURTLES.



DUO JUVENT'S Y SU CONJUNTO - SI ENCUENTRAS A MI AMOR
Grup de Barcelona, format el 1.964.
Els noms dels seus components era EMILIO i JESÚS.
El duet es va formar, seguint la moda del DUO DINAMICO.
Victor Balaguer, durant un cert temps va tocar amb ells.
Aquesta peça és de LITTLE TONY i el seu títol és QUANDO VEDROI LA MIA RAGATZA.

LOS SIREX - NO VOLVERÉ A LLORAR POR TÍ
Grup de Barcelona liderats per Guillermo Rodríguez Holgado al baix y Leslie “El Anxoveta” a la veu. El seu primer cantant va ser Santi Carulla que despres sen va hanar amb Los Mustang.


LOS CATINOS - LA INMENSIDAD
Grup de Barcelona format el 1.962.
Components: MANOLO VEHI MÉNDEZ
JOSÉ ANTONIO MUÑÓZ
MANUEL DE LOS OJOS PRIETO
MARCELO PINILLA
FERNANDO LUNA
Des del 1.963 al 1.966, van gravar per a VERGARA
Des del 1.967 al 1.973, van gravar per a BELTER
El 1.991 van gravar un disc de CANCIONES ROMANTICAS.
Des de fa quinze anys són el grup resident de la sala TANGO de Barcelona.


Los Catinos junto a Los Mustang los 
mejores versioneros de su tiempo

AL BANO - LA AURORA
Nascut el 20-5-1.942 a Brindisi (Itàlia )
El seu nom és ALBANO CARRISI i és tenor.
També és conegut pel seu matrimoni amb ROMINA POWER i les notícies de les revistes del cor sobre la seva filla desapareguda YLENIA.
L'any 2.001, va ser nomenat embaixador de bona voluntat per l'ONU.
Aquesta cançó també és coneguda amb el títol de LA MAÑANA.


LOS MUSTANG - MA VIE
Parlan dels Mustang, també eran de Barcelona format a principis dels seixanta.
Components: SANTI CARULLA
MARCO ROSSI
MIGUEL NAVARRO
ANTONIO MERCADE
ANTONIO MIA
Va ser l’unic grup de l’época que va tindre els mateixos components desde la seva creació fins que es van desfer al 2000. Aquesta peça és del cantant francés ALAIN BARRIERE i ells la brodan.



I fins aquí a sigut tot. Salutacions als nostres oidor I oidores desde la sintonia d’Altafulla Radio y Ona La Torre. A reveure, aixó a sigut El Temps Passa… i la música queda.

Quimet Curull i Mario Prades
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir amb vosaltres

sábado, 2 de octubre de 2010

El temps Passa 30 de setembre de 2010

Comencem avui parlant d'un problema que pateixen molts en aquest moment, la crisis ens provocà falta de son. Nosaltres en tenim una solució. Es tracta d'un clàssic... comptar “ovejitas”. Benvinguts a El Temps Passa… i la música queda.

Los Salvajes - Las ovejitas

Un grup de Barcelona que van ser descoberts per un empresari alemany i se'ls emportà al STAR CLUB, a Alemanya, on van estar tocant algun temps. A Hamburg van beure de les primitives fonts i després van tornar a Catalunya per oferir bona música. Van formar part de la part més dura del rock del moment. I cal dir que Gaby, el cantant, ha millorat i molt, amb el temps. Aixó si, com era habitual, van acomençar fen versions. “Las ovejitas” era una composició propia.
Components: GABI ALEGRET nascut el 9-12-1.944
SEBASTIÀ SOSPEDRA nascut el 31-1-1.946
DELFÍ FERNÀNDEZ nascut el 15-1-1.941
FRANCISCO MIRALLES nascut el 8-5-1.944
ANDRÉS GONZÁLEZ nascut el 4-10-1.946


LOS LLOPIS - DOCTOR BRUJO

Originaris de Cuba, Els Llopis son el primer grup de la història que va gravar rock and roll en espanyol. Treballaven en els hotels de l'Havana i les ciutats més turístiques de l'illa i els turistes, en la seva majoria nort-americans, volien sentir música actual de la seva terra i ells van adaptar el rock and roll a l'aire cubà. Amb l'arribada de la revolució i de Fidel Castro, el grup va decidir abandonar l'illa i traslladar-se a Mèxic. D'allí van saltar a la península Ibèrica contractats per actuar al Pasapoga de Madrid, encara que aquí i per imperatius de la casa de discos van gravar música més salsera-comercial. De fet l’expresió "pachangero" deriva de la seva cançó "La Pachanga".
Components: MANUEL LLOPIS "ÑOLO"
FRANCISCO LLOPIS
LEANDRO LLOPIS
MANOLO VEGAS


LOS BRINCOS - BYE BYE CHIQUILLA

Van ser el primer grup prefabricat espanyol, Produits per MARYVI CALLEJA que va decidir, en els seus primers discs, que era millor no tocaran ells i si músics d'estudi, s'abaratirien els costos de gravació ja que, segons sembla, eren molt dolents instrumentistes. Amb els anys es van produir canvis en la formació, però l'original era aquesta.
Components: JUAN PARDO
ANTONIO MORALES
MANOLO GONZÁLEZ
FERNANDO ARBEX
La cançó forma part d'un EP que hi ha els temes: FLAMENCO, NILA, ES COMO UN SUEÑO aquest que sona a El Temps Passa… i la música queda.


ADOLFO VENTAS - MEMPHIS, TENESSE

Natural de Madrid, este cantante de rock and roll pionero, al 1.965 grava per a la companyia BELTER, aquesta versió del popular tema del cantant, guitarra i compositó norte-americà CHUCK BERRY

LOS BOTINES - TE VOY A EXPLICAR

Abans es van dir Los DIABLOS NEGROS i un dels seus cantant havia estat CAMILO SESTO. Es clar que en aquells temps es deia Camilo Blanes. En esta grabación el cantante es Manolo Pelayo que un día compondría la canción “Rufo el pescador” que ganaria el Festival de Mallorca interpretada por Massiel.


KEROUACS - CANCIÓN DE LAS MIL VOCES

Produïts per ALAIN MILHAOU (Canarios, Conexión, Los Bravos), aquest grupo barreja de espanyols i francesos i liderat per J. Seijas, van grabar un parell de singles i tingueren una curta carrera. La seva cançó mes important fou “Isla de Wight”, pero nosaltres a El Temps Passa… i la música queda, ens quedem amb aquesta versió d’un tema d’un grupo frances “de cuyo nombre no nos acordamos”, cara A d'un single. Per cert que Kerouacs es el nom d’aquest grup, pero no te cap relació amb l’escritor nort-americà Jack Kerouac, si be per Internet corre el “bulo” de que es tracte d’aquest escritor. No es cert.


ENRIQUE GUZMÁN Y LOS SALVAJES DEL TWIST - MULTIPLICANDO

Enrique Guzmán neix a Veneçuela el 1-2-1.941, pero es va afincar a Méxic. Fins que va començar en solitario va ser el cantant i baix del grup mexicà Los Teen Tops, pioners en fer rock and roll en espanyol al pais dels “manitos” junt amb Los Camisas negras y Los Locos del Ritmo. Escoltem una versió del tema “Multiplication” del Bobby Darin.


FORMULA V - HA PASADO EL TIEMPO

Gravat el 1.968. Van ser descoberts per JOSÉ NIETO i es van crear amb la barreja de gent dels grups: LOS ROSTROS, LOS JÍBAROS i LOS CAMBIOS. Primer van ser produïts per MARIVI CALLEJO, després per els dos i finalment per JOSÉ LUIS ARMENTEROS que era component de Los Relámpagos. El seu cantant i lider és FRANCISCO PASTOR que mes tard va tindre una pobre carrera en solitari. Amb aquesta cançó veureu la ma de la Marivi, molt mes progesisita i expertimental que l’Armenteros.



LOS TNT - EL PARTIDO DE FUTBOL

Naturals d'Uruguai, van funcionar des de 1.953 fins el 1.966. El seus components eren germans i el nom no te res que veure amb explosius, els hi és donat per les inicials dels corresponents noms: TONY, NELLY i TIM CROATTO. Aquesta cançó també la interpretava RITA PAVONE i el seu títol original és “LA PARTITA DI BALLONE”.


SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA

DODO ESCOLÀ - QUE FELIZ ES EL PEZ EN EL AGUA

Va néixer a Artesa de Segre, Lleida i va ser mobilitzat amb La Quinta del Biberó, això si, ell es va dur el saxo i el clarinet, per allò de que de vegades, només de vegades, la música amansa a les feres. Estye és un dels seus temes més poñuares al costat de “•¿Qué pasa en el Congo?” i “El Otorrinolaringólogo” que Quimet sap dir al reves. Que quedi constancia.

RUDY VENTURA - MUSTAFÁ CATALA

Seguim amb un altre músic català de renom, si be el seu veritable nom era Jaume Ventura Serra i neix a Canet de Mar el 10-9-1926. Es en Rudy Ventura, gran trompetista, cantant i director d-orquesta y grup. Va morir a Barcelona el 2-4-2009. Va cantar i molt en català i era un gran aficionat al futbol. Aquest tema està gravat en directe.


GLORIA LASSO - LA SARDANA DE LA ROSA

Va ser una de les grans cantants espanyoles de la història, va triomfar a França, Mèxic i en mig món i era catalana. El seu nom era Rosa M. Coscolin Figueras i neix a Vilafranca del Penedes, Catalunya, el 25-11-1922. Resident desde feia molts anys a Méxic, va morir a Cuernavaca el 4-12-2.005. En aquest tema, inclos en un EP, l'orquestra que l'acompanya és la del gran mestre FRANK POURCEL que s’encarrega de la direcció musical.


HERMANAS SERRANO - EL MANDOLINO DE TEXAS

Aquest és el primer disc pop en català de la història i la idea i la direcció musical estaba a carrec del mestre SOLÀ.


ELS DRACS - COMPRENSIÓN

Aquest tema dels ANIMALS, va ser publicat per CONCENTRIC, co-propietat de Josep M• Espinas, l’any 1.965. El grup va funcionar des del 1.964 fins el 1.971 i va ser el primer grup de rock que va actuar al Palau de la Música. La versió està be, peró nosaltres ens quedem amb la que van grabar els Lone Star. Per cert que Els dracs també van grabar en castellà.


PUBLICITAT

I ja que avui tenim al Quimet tan aclaparat pel tema de la crisi que, com espasa de Democles tenim sobre el cap, jo li porto la solució: Les travesses.
Un Altra sol.lució Pot ser l'comprar productes be de preu, en aquella època un d'ells era el pollastre, avui no crec que les patidoras "Mestresses de casa" pensin el mateix: Propaganda institucional per a què la gent consumeixi carn de pollastre.
La electricitat s'encareix, dons be aquí us portem una alternativa: Frigorífics de gas Butà.
I si Tot aixo i sobre tot, el pensar en el crisi et dóna mal de cap, premta una aspirina. Ma de Sant: Aspirina Bayer.
Un  altre sol.lució es deixar d'agafar el cotxe i fer servir el tranvia.

LOS SIREX - EL TRANVIA

Van ser un dels grans grups del seixanta, eram de Barcelona. Aquest tema és del 1.969.
Components: ANTONIO MIGUEL CERVERO "LESLIE"
GUILLERMO RODRIGUEZ HOLGADO
LUIS GOMIS
JOSÉ FONTSERÉ
MANUEL MADRUGA


CONEXION - HARMONY

Un dels bons grup de soul a l’espanyola. Le seva cançó mes important fou “Un mundo sin amor. Estavan liderats per LUIS COBOS. El mateig que anys mes tard es dedicà a posar arrengaments discotequeros a la zarzuela y la música clàsica. El cantant era negre y en total eran 8 components.

DIABLOS NEGROS - MI GRAN AMOR LE DI

Una bona banda de Madrid que mes tard van canviar el seu nom i van passar a dir-se LOS BOTINES. Aquest tema es dels BEATLES i el van gravar el 1.964 per la companyia DISCOPHON. El cantant era Manolo Pelayo que també va traballar en solitari gravan el seu éxito "Rufo el Pescador"


LONE STAR - LA PLAYA

Tornem a Barcelona amb unan de las millors bandas dels seixanta i tots ells profesionals amb el “carnet blanc” que volía dir que eran músics de conservatori. Pere Gener, el pianista, cantant i líder del grup, tenía un estudi de gravació a Barcelona que responia al nom de “El 7º de Caballería”. .
Components: 
PERE GENER
JOAN MIRÓ (era de Tarragona)
ENRIQUE LÓPEZ
RAFAEL DE LA VEGA


I amb els Lone Star arriba el moment d'acomiadar.se. Nosaltres ens anem amb la música a un altre lloc. Una salutació a tots els oients que setmana rere setmana seguiu aquest programa, per Internet, descarregantel o simplement escoltant.lo a la sintonia del 107.4 Altafulla Ràdio, La Ràdio del Baix Gaia. També saludem als oients que ens sintonitzen des de Ona La Torre i escolten El Temps Passa ... i la música queda. Per cert, no os teniu que preocupar en excés, se solucionarà la crisi, preneu-amb filosofia. Els valencians tenen una dita: “Deu aprete, peró no ofega… es clar que a vegades et posa moraet”.

A reveure.

Mario Prades
Quimet Curull
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir música amb vosaltres

Enllaç per descarregar el programa