El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

martes, 19 de octubre de 2010

El Temps Passa programa 21-10-2010

Avui comencem aquest recorregut per la música espanyola dels 60 amb un sabor molt calent. I això que no teníem clar si el programa podria gravar o no ja que aquesta és la quarta vegada que intentem començar, però sempre passa alguna cosa que no fa parar i reintentar de nou. Sembla ser que aquesta vegada va de veres, per tant comença El Temps Passa ... i la música queda. Des de Altafulla Ràdio i Ona La Torre.

LORENZO GONZALEZ Y SU ORQUESTA - CABARETERA
Cantant nascut a Veneçuela.Amb la seva orquesta va debutar a Espanya a la primavera de 1.952 a la sala CASABLANCA de Madrid. Al maig de 1.954 va tocar amb ells un jove pianista català inviden, de tan sols 21 anys i que es deia TETE MONTOLIU. Aquest tema és una composiçió del gran BOBY CAPÓ.


JORGE SEPULVEDA - MIRANDO AL MAR
Va ser una dels grans cantants dels cinquanta, amb ritmes suaus i abolerats, era un dels grans "croners" de la seva època. El seu nom real era LUIS SANCHO MONLEÓN.
Neix a València el 1.917 i mor a Mallorca el 16-06-1.983.

BONET DE SAN PEDRO Y LOS SIETE DE PALMA - BAJO EL CIELO DE PALMA
Grup de Mallorca. El nom veritable del Bonet de San Pedro era PEDRO BONET MIR i va néixer a Mallorca el 17-08-1.917 i morí el 18-02-2.002.
Els 7 de Palma eren: JOAQUIM (piano)
BENEDICTO (bateria)
JAUME (baix)
MIQUEL (guitarra)
JOSITA (guitarra i veu)
JAUME (violí i veu)
PEDRO BONET (guitarra, saxo, clarinet, vibràfon, veu i direcció)
Van debutar el 3-10-1.942 al SALON RIGAT de Barcelona. Als anys vuitanta va formar SWING GROUP BALEAR que feinen jazz. Conegut amb el sobrenom de " El duque de la ensaimada". La caçó mes popular de la seva carrere es “Rascayú” per la que va ser demandad per “plagio” per un pastor analfabet que la cantaba desde fei mols anys. Van arribar a un acord economic i el pastor retirar el seu requerimen. Pero la cançó tampoc era del pastor. Sagurament aquest l’escoltar a algun turista nort-americà de visita a l’illa. Realment va ser grabada al 1934, amb una lletra molt mes “Gore” per la cantant texana Lydia Mendoza. Per cert que abans de morir va signar un contracte per actuar a la sala Chamonix de Reus, peró no va ser posible. La va gestionar el Mario Prades. I un altre curiositat, la censura prohibir la seva emissió per les emisores de radio al jutgar que al cantar "Rascayú cuando mueras que aras tú, tú serás un cadaver nada más...". indiscutiblement es referia al Siscu i amb "Franco el Dictador" no es podia jugar.


LYDIA MENDOZA - LA BODA NEGRA
Texana que neix a Houston el 21-05-1.916 i mor a San Antonio el
20-12-2.007. Es la primera interpet de Tex-Mex de l’historia, la creadora i la primera que va grabar música texana en castellà. Aquesta peça és del 1.934. La seva cançó més famosa va ser “Mal hombre”. Si escolteu la lletra, els que la recordeu comprovareu que després de les primeres estrofes aquesta canvia radicalment i no té res a veure amb la del Bonet i és que possiblement el pastor no va recordar més que el principi.


BALDEMAR HUERTA - ENCAJE DE CHANTILLY
Texà que va néixer a San Benito el 4-06-1.937 i morí a Corpus Christi el
14-10-2.002. Al cap d'un temps canvià el nom per FREDDY FENDER y va ser el primer o un dels primers en electrificà el tex.mex. Va formar part dels grups THE TEXAS TORNADOS i LOS SUPER SEVEN. Aquest tema és del 1.958 i va ser composat per Big Booper.

Baldemar Huerta Medina ja a l'época en que era Freddy Fender

HERMANAS NAVARRO - EL RELOJITO
Mexicanes els seus noms eren SOCORRO I ROSINA.
Les acompanyava en aquesta gravació l'orquestra d'"Héctor Hallal (El árabe)" i van enregistrar el disc per la companyia RCA VICTOR de Mèxic. La seva cançó més famosa va ser “Pepe”. Ja l’escoltarem un altra dia.
“El relojito” va ser gravat el 1.957 pero el seu títol original era ROCK AROUNT THE CLOCK i va ser el gran éxit de BILLY HALLEY & HIS COMETS.

TONY VILAPLANA Y SUS TEEN STARS - MAYBELLENE
Aquest tema del 1.964 és de guitarrista i cantant, pioner del rock'n'roll, CHUCK BERRY i va ser gravat per VERGARA. Tony era de sabadell i està catalogat com el primer cantant de rock and roll català de l’historia i ara sona a El Temps Passa... i la música queda.

THE VAGABONDS - TIENES DIECISEIS AÑOS
Era un grup format per soldats americans que feien el servei militar a Torrejón.
Van gravar dos EPS per la casa ZAFIRO. Els seus noms eran TEDDY DOUGLAS baríton i guitarra, RONIE WAYNE tenor i JOHNNY ROBERTS baix i banjo
El títol original d'aquesta cançó és YOU'RE SIXTEEN i és del nort-americà JOHNNY BURNETTE.

DUO JUVENTS Y SU CONJUNTO - ROBERTA
Aquest grup estava molt influenciat per la música melòdica del DUO DINAMICO i el seu tarannà. Aquest cançó és del 1.964 i va ser composada i grabada per l’italià PEPINO DiCAPRI.

LOS SALVAJES - UNA CHICA IGUAL QUE TU
Grup creat a Barcelona al 1.962. Van ser la part mes dura del rock espanyol dels seixanta.
Components:
GABI ALEGRET
SEBASTIÀ SOSPEDRA
DELFÍ FERNANDEZ
FRANCISCO MIRALLES
ANDRÉS GONZALEZ
Aquesta peça és un dels gran hits del grup britànic "The Troggs".


LOS POSTERS - UN, DOS, TRES LUZ ROJA
La cançó formava part de l'estil musical anomenat "Bouuble Gum-Pop" creat per els productors americans Kassenetz I Kazz. Entre els seus grups hi havia THE ARCHIES, OHIO EXPRES, 1910 FRUITGUM COMPANY, etc... i tots ells van gravar per BUDA RECORDS.

PUBLICITAT

Avui escoltarem uns quans anuncis de l’época:

CHUPA-CHUPS.
CERA RALLY.
DONUTS (la cartera).
LA CASERA.
i NORIT El Borreguito.

Aquest últim anunci serveix per retre un homenatge a un insigne altafullenc de pro:

Mor Josep Sala i Llorens
primer Fill Adoptiu de la Vila d’Altafulla


(Extret de la revista La Plaça del Pou)


Josep Sala i Llorens va morir el passat 25 de juny 2010 als 81 anys. Va ser el primer veí d’Altafulla nomenat com a Fill Adoptiu de la Vila el 1993. El Centre d’Estudis d’Altafulla li dedicà un monògrafic el 2002 sota el títol “Josep Sala, els dibuixos dels sopars”. Va col-laborar en molts cartells d’activitats festives i culturals d’Altafulla com a membre del Cercle Artístic. Durant anys cedí una obra seva per al sopar del Centre
d’Estudis. Precisament, un paisatge de perspectiva d’Altafulla presideix el des-patx d’Alcaldia a l’Ajuntament. Josep Sala i Llorens va néixer a Barcelona el 1928. En l’actualitat, vivia a Altafulla on tenia casa a l’entorn de la vil•la romana dels Munts. Va cursar estudis tècnics a l’Escola Industrial i a la Llotja de Barcelona. Inicialment es dedicà al disseny publicitari on va obtenir nombrosos premis. L’any 1960 va crear el burret de la marca del detergent Norit, un dels dos exemples del disseny gràfic i comercial que, juntament amb el cèlebre toro d’Osborne, va generar un major impacte sobre la societat en la història del grafisme. De fet, va ser un dels precursors del disseny gràfic a l’Estat.



Va realitzar la seva primera exposició el 1950 a la Galeria El Jardí (Barcelona). A partir de 1975 es va dedicar plenament a la pintura, i va exposar, entre moltes altres ciutats, a
la Galeria Sokoa (Madrid), Palamós, Bilbao, Sitges, Barcelona, Alcoi, València, Reus i a la Sala Rusiñol (Sant Cugat del Vallès, Barcelona). Va participar en nombroses exposicions internacionals a The Bacardi Art Gallery (Miami), Japó, França, Brussel•les i Lisboa.

Nota de El Temps Passa

Estem convençuts que quan es parla de grafisme publicitari, hi ha dos exemples a posar sobre la taula, d'una banda el cèlebre Toro d'Osborne, creat el 1956 pel gadità Manolo Prieto que va destacar com a dibuixant de publicitat i creador de les cobertes de la col•lecció Novelas y Cuentos i per altra el cotonós i blanc Borreguito de Norit. Són gairebé amb tota seguretat, el ejemple del que han aconseguit els dissenyadors gràfics de la Dècada Prodigiosa, precursors del grafisme comercial, un camp en el qual actualment treballen centenars i centenars d'artistes a tot el país, pero que possiblement en aquell moment, ells ni tan siquiera sabien que estaban crean les bases d’un nou art que amb el temps es diria “Disseny gràfic”.

El cert és que també van ser precursors en imatge animal sobre la marca, cosa que després s'ha anat convertint en cosa habitual. O si no pensem: Sabó Lagarto, Papé Elefante, betum Buffalo o el conyac Terry aquell que ens mostrava un cavall amb la mossa de bon veure cavalcant per la platja (Cavalcant sobre el cavall. Mal pensats) clar que molts recordaran més a la mossa que el cavall. Símbol de Barcelona va ser Floquet de Neu, Madrid té l'Ós amb “Madroño” inclòs pel mateix preu, fins i tot Loquillo tenia el Pájaro Loco com a emblema i la intrèpida Legió Espanyola està estretament vinculada a la seva cabra. I filant encara més prim, la dictadura franquista lluïa amb el seu "Osellot", aquella àguila vinculada al jou i les fletxes i la inscripció Non Plus Ultra. Tot això és disseny gràfic.

Mario Prades



SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA


ELS DRACS - COLORS
Eren un grup de Barcelona i tenia sis components. Van gravar per el segell CONCÈNTRIC.
Aquest tema és del cantant angles DONOVAN i a nosaltres ens recorda l’anunci de Pinturas Titán… i Titán Sport. Els Dracs, castellanitçan el seu nom a Los Dracs, també van grabar en castellà.

BETINA - T'ESTIM I T'ESTIMARÉ
Participà al novè 2 Festival de Música del Mediterràni el 1.967. Aquesta cançó és d' ANTONI PARERA FONS. La Betina va ser una de las “Chicas Ye Ye” de l’época. A principis dels anys 70 va crear el Betina Show Grup i mes tard se va incorporar com a cantant a l’Orquesta de Janio Marti. Aquí la tenim cantant en catalá.


ANTONI PARERA FONS - M'ÉS BEN IGUAL
I parlan de aquest gran compositor i cantant balear, os direm que neix a Manacor el 1.943. Cantautor i compositor que va ser l'autor de l'himne dels " Jocs Paralímpics del 1.992".

ELS VALLDEMOSA - TON PARE NO TÉ NAS
Grup mallorquí format pels germans RAFEL, BERNAT i TOMEU ESTARÀS,
on també hi tocava un cosí seu anomenat MATIAS. Començaren a tocar al local TITOS de Palma de Mallorca i van fero fins i tot al Club BLUE ANGEL de Londres. Aquesta es una cançó plena de bon humor.

LOS MUSTANG - SNOOPY CONTRA EL BARÓN ROJO
Al famós aviador alemany Baró Von Ristoffen sembla que no el va derrotar el capità canadenc Roy Brown. Hem esbrinat que va ser el popular Snoopy, aquell que sempre anaba amb el Charlie Brown. Això deien els nord-americans The Royal Guarsmen en una nisaga de cançons que tractaven sobre aquest esdeveniment. Aquí el tema va ser interpretat pels eterns versiones, el grup barceloní Els Mustang, liderats pel cantant SANTI CARULLA. Es van desfer l’any 2000.

GRUPO 15 - EN SILENCIO VOY
Grup de Barcelona que el 1.967 va gravar aquest tema de HERMAN'S HERMITS, banda de Manchester liderada por el jovenet, en aquells temps es clar, Peter Noone (17 anys), amb el títol HERE'S A KIND OF HUSH.

LOS GATOS NEGROS - HOMBURG
Eran un bon grup de Barcelona liderat per CARLOS MALERAS i que als anys 80 quan van tornar, tingeren de cantant a l'actriu i cantant Mone. Aquesta peça es del 1.961 i va ser composada i gravada per el grup britànic PROCOL HARUM.

                                                     Mario Prades amb la Mone quan aquesta actuaba com a cantant amb 
                                                                     Los Gatos Negros, a la sala Luz de Gas de Barcelona.


LOS PEKENIKES - LADY PEPA
I arriba el moment d'acomiadar el programa, ho farem des de la sintonia del 107.4, Altafulla Ràdio, saludant els oients de Ona La Torre ja que per la seva sintonia també s'emet El Temps Passa ... i la música queda. Ho farem escoltant a Los Pekenikes. Grup fundat a Madrid el 1.959 pels germans ALFONSO i LUCAS SAIZ. Si be son un grup bàsicament instrumental, per aquesta bona banda hi van passar molts cantants com: JUAN PARDO, JUNIOR, JOSÉ BARRANCO (Los Estudiantes i Los Flecos), Karina, Luis Eduardo AUTE, etc... Van ser teloners dels BEATLES, quan van actuar a Madrid. A Barcelona o van ser Els Sírex.


Quimet Curull i Mario Prades
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir música amb vosaltres

Enllaç per descarregar el programa

link to download the program

No hay comentarios:

Publicar un comentario