El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

viernes, 8 de octubre de 2010

El Temps Passa Programa 7-10-2010

Començem aquest programa de El Temps Passa d’avui parlant de LA PLATJA i així seguim recordan l’estiu, perqué El Temps Passa… i la música queda.

LOS CUATRO CRIKETS - BARBARA VEN
Aquest grup prové de Mèxic i van començar el 1.964
(No confondre amb THE CRIKETS de BUDDY HOLLY)
El 1.969 canvien el nom i passen a dir-se LOS CRIKETS. El tema és del grup nort-americà THE BEACH BOYS.



MIKE RIOS - EL VAGABUNDO DE LA PLAYA
Neix a Granada el 7-6-1.944
Aquest tema dels THE BEACH COMVER, va ser gravat el 1.964 per la companyia PHILIPS. El primer disc que va gravar va ser LA PERA MADURA produït per la firma POLIGRAM el 2-1-1.962 i va cobrar 3.000 pessetes. Se'l va anomenar EL REY DEL TWIST.


LOS DE LA TORRE - OPERACIÓN SOL
Naturals de Barcelona i el 1.960 van gravar sota els auspicis de la firma PHILIPS.
Primer disc d'SKA del pop espanyol. Es aquesta cançó que ara escoltam a El Temps Passa… i la música queda. Van tin dre mols noms, Els de la Torre, Los Tres de la Torre, Los 4 de la Torre, etc. I varen guanyar el "Festival de Mallorca" amb el tema VUELO 502.

KARINA Y JOE & THE JAGUARS - LA MISMA PLAYA
Maria Isabel Llaudés Santiago, coneguda com Karina, neix a Jaén el 4-12-1.943.
El grup que l'acompanya està liderat per JOE BENNETT, americà que feia el servei militar a la base madrilenya de Torrejón de Ardóz. Aquesta peça va ser gravada el 1.964.


GELU - ME GUSTA EL VERANO
Maria de los Angeles Rodriguéz neix a Granada el 1.945
Una de les característiques de la seva manera de cantar, era fer com un crit al final d'agunes frases, cosa que ja veien els Torcuato y Los Cuatro. La cançó era del Dúo Dinámico.


LOS HURACANES - EL CALOR DEL VERANO
Grup de les terres de València. Són una barreja de diferents grups com són Los MILOS, TOP-SON i TONY LUZ que venia dels PEKENIKES.


LOS GRITOS - SENTADO EN LA ESTACIÓN
El seu lider MANOLO GALVÁN neix a Alacant el 13-3-1.947. Manolo Galván, primer va tocar amb els SONOR, després va passar a formar part de LOS GRITOS, despres La ZARZAMORA i el 1.970 va seguir la seva carrera en solitari. L'any 1.973 va marxar car a l'Argentina i el 2.006 es va retirar.


PUBLICITAT

Avui la nostra pàgina publicitaria la dediquem al DISCO SORPRESA DE FUNDADOR. Escoltan diferents anuncis


Disco Sorpresa de Fundador


Una de les més importants campanyes promocionals i publicitàries musicals llançades per una firma comercial va ser la que va emprendre la casa Pedro Domecq, de Jerez de la Frontera (Cadis), amb els seus Discos Sorpresa, iniciada el 1962 i mantinguda fins 1973.

Unien novetats enfocades a la joventut i altres amb temes dedicats bàsicament al públic de més de trenta anys. No recordo que s'entremesclen estils.

Es tractava d'EP's de quatre cançons en els quals no sabies mai que et anaves a trobar el obrir-lo ja que estava precintat i la caràtula no indicava que hi trobariem dins. D'això el anomenarse "Disco Sorpresa".

A més i per mantenir la "Sorpresa", de vegades eren quatre cançons del mateix intèrpret i en altres es tractava de quatre tema de quatre grups o cantants diferents.



Entre els artistes les cançons es trobaven recopilades en els Discos Sorpresa, podíem trobar a Manolo Escobar, Jaime Morey, Fórmula V, Los Payos, Los H.H. Alfredo, Pekenikes, Daniel Velázquez, Los Indonesios, Raphael, Los 3 Sudamericanos, Los 3 de Castilla, Rosalía, Los Ángeles Azules, Ana Kiro, Los Mitos, Mari Trini, Karina, Víctor Manuel, Cacho Valdez, Cristina, Los Brincos, Alberto Cortez, Los Mismos, Nino Bravo, María Ostiz, Eva, Mike Ríos, Conjunto Los Waldos, Los Módulos, Salomé, Los Pumas, Nuria Feliú, Rosalía, Los Payos, Los Albas, Goyo de Cádiz, Tony Ronald, Jaime Zavala, Los Mondays, Bernardo, Los Troncos, Antoñita Moreno, Víctor Vinza, Peret, Los Súper Ye-Ye, Porrina de Badajoz, Los Glosters i molts més, sense oblidar que també es van oferir fragments de sarsueles i música regional de les diverses regions, i que avui son anomenades i conegudes com “Comunitats Autonómiques”.

Les campanyes publicitàries de centraven bàsicament en les festes de Nadal. De vegades es tractava d'reunir cinc taps rosca que canviabes pel Disco Sorpresa. En altres eren caixes de tres ampolles que ja incloïen el disc. Eren semblants a les que en els anys 90 van començar a realitzar diversos diaris i revistes que oferien primer vídeos i més tard CD's confeccionats especialment per regalar o vendre al costat de la publicació, amb els logotips, però sense incloure publicitat gravada en el suport.


També podies trobar vals regal amb què aconseguies vespino, electrodomèstics Braun, estoigs de tres ampolles de Fundador, rellotges Timex, joguines de la signatura Rico (per cert que jo vaig treballar per Joguines Rico a finals dels 60) i molts més premis. Realment l'agència de publicitat que va crear el Disco Sorpresa i tota la seva parafernàlia, va treballar molt bé. De fet, avui en dia podem dir que una de les pàgines importants de la publicitat d'aquella època, amb el seu tema estrella "La cançó del Cola-Cao", és aquella frase que deia o cantaba: "Está como nunca ...". Sense oblidar el ninot del barret i bigoti que mai vaig saber si tenia nom o no.


Com li passa a totes les coses que funcionen, altres firmes van intentar còpiar a Fundador, entre elles la firma PepsiCo que va promocionar la marca de refrescos Mirinda amb discs, però no eren Sorpresa ja que la caràtula et avançava el que anaves a trobar a l'interior. Fins i tot podem incloure en aquest apartat els discs que regalava la revista El Gran Musical, però es tractava de flexi-disc. D'aquests parlarem un altre dia.

Mario Prades
                               

                       
 I seguim amb el Temps Passa.


SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA

MINIATURA - EL MATÍ JUST A TRENC D'ALBA
Gravat el 1.969, per quatre intèrprets.
Personatges: JOSÉ MANUEL BRABBO "CACHAS" que va crear Música Dispersa
JAUME SISA anomenat "CANTANT GALÀCTIC"
ALBERT BATISTA va formar part del grup MÀQUINA
PAU RIBA


HAMSTER - EM TROBO SOL
Grup de Barcelona, l'any 1.972 van gravar aquest single per EDICSA.
La cara A es diu RECORDES EMMA i la cara B, EM TROBO SOL que escoltem avui a El temps Passa… i la música queda.

TONY VILAPLANA - RETÉN LA NIT
Natural de Sabadell, se'l va anomenar EL PRIMER ROCKER català de l’historia.
Aquesta peça va ser gravada per ell mateix el 1.962 en castellà. L'any 1.965 ho va fer en català i és una composiçió del frances JOHNNY HALLIDAY. L'any 1.963 va dedicar-se a interpretar BOSSA NOVA.


ELS 7 D'AQUI - NOMÉS TU
Grup de Barcelona, l'any 1.967 graven aquest tema per CONCENTRIC
Aquest grup està influènciat pel folc.
Els seus principals components són: CARLES SIST i JORDI CAMPS.
Van guanyar el tercer premi del FESTIVAL DE LA CANÇÓ CATALANA DE RÀDIO BARCELONA amb aquesta cançó.

GUILLEM D'EFAK - FEBRE
El seu nom veritable era Guillem Fullana i Hada d'Efak. Neix a Guinea Equatorial el 1.929, mor a Mallorca el 1.995. Aquesta peça la va cantar per primer cop la nort-americana PEGGY LEE i és una composició del 1.956, els seus autors són: EDDIE COOLEY i JOHN DAVENPORT.

LOS NO - GLORIA
Grup de Barcelona que van guanyar el primer premi del "FESTIVAL DE MATINALES DEL CLUB LESSEPS", que era gravar un single, i les cançons van ser: GLORIA i LA LLAVE. Es tracta d’una versión del irlandes Van Morrison que aquest va gravar amb el seu primer grup The Them.


LOS MITOS - LEONOR
Grup de Bilbao que primer es van dir LOS FAMÉLICOS i varen començar el 1.966.
El 8-4-1.968, van fer la presentació per la companyia HISPAVOX amb el nom de LOS MITOS. El seu cantant era TONY LANDA que despres va cantar en soolitari, i aquest tema és dels nort-americans THE TURTLES.



DUO JUVENT'S Y SU CONJUNTO - SI ENCUENTRAS A MI AMOR
Grup de Barcelona, format el 1.964.
Els noms dels seus components era EMILIO i JESÚS.
El duet es va formar, seguint la moda del DUO DINAMICO.
Victor Balaguer, durant un cert temps va tocar amb ells.
Aquesta peça és de LITTLE TONY i el seu títol és QUANDO VEDROI LA MIA RAGATZA.

LOS SIREX - NO VOLVERÉ A LLORAR POR TÍ
Grup de Barcelona liderats per Guillermo Rodríguez Holgado al baix y Leslie “El Anxoveta” a la veu. El seu primer cantant va ser Santi Carulla que despres sen va hanar amb Los Mustang.


LOS CATINOS - LA INMENSIDAD
Grup de Barcelona format el 1.962.
Components: MANOLO VEHI MÉNDEZ
JOSÉ ANTONIO MUÑÓZ
MANUEL DE LOS OJOS PRIETO
MARCELO PINILLA
FERNANDO LUNA
Des del 1.963 al 1.966, van gravar per a VERGARA
Des del 1.967 al 1.973, van gravar per a BELTER
El 1.991 van gravar un disc de CANCIONES ROMANTICAS.
Des de fa quinze anys són el grup resident de la sala TANGO de Barcelona.


Los Catinos junto a Los Mustang los 
mejores versioneros de su tiempo

AL BANO - LA AURORA
Nascut el 20-5-1.942 a Brindisi (Itàlia )
El seu nom és ALBANO CARRISI i és tenor.
També és conegut pel seu matrimoni amb ROMINA POWER i les notícies de les revistes del cor sobre la seva filla desapareguda YLENIA.
L'any 2.001, va ser nomenat embaixador de bona voluntat per l'ONU.
Aquesta cançó també és coneguda amb el títol de LA MAÑANA.


LOS MUSTANG - MA VIE
Parlan dels Mustang, també eran de Barcelona format a principis dels seixanta.
Components: SANTI CARULLA
MARCO ROSSI
MIGUEL NAVARRO
ANTONIO MERCADE
ANTONIO MIA
Va ser l’unic grup de l’época que va tindre els mateixos components desde la seva creació fins que es van desfer al 2000. Aquesta peça és del cantant francés ALAIN BARRIERE i ells la brodan.



I fins aquí a sigut tot. Salutacions als nostres oidor I oidores desde la sintonia d’Altafulla Radio y Ona La Torre. A reveure, aixó a sigut El Temps Passa… i la música queda.

Quimet Curull i Mario Prades
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir amb vosaltres

No hay comentarios:

Publicar un comentario