El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

sábado, 2 de octubre de 2010

El temps Passa 30 de setembre de 2010

Comencem avui parlant d'un problema que pateixen molts en aquest moment, la crisis ens provocà falta de son. Nosaltres en tenim una solució. Es tracta d'un clàssic... comptar “ovejitas”. Benvinguts a El Temps Passa… i la música queda.

Los Salvajes - Las ovejitas

Un grup de Barcelona que van ser descoberts per un empresari alemany i se'ls emportà al STAR CLUB, a Alemanya, on van estar tocant algun temps. A Hamburg van beure de les primitives fonts i després van tornar a Catalunya per oferir bona música. Van formar part de la part més dura del rock del moment. I cal dir que Gaby, el cantant, ha millorat i molt, amb el temps. Aixó si, com era habitual, van acomençar fen versions. “Las ovejitas” era una composició propia.
Components: GABI ALEGRET nascut el 9-12-1.944
SEBASTIÀ SOSPEDRA nascut el 31-1-1.946
DELFÍ FERNÀNDEZ nascut el 15-1-1.941
FRANCISCO MIRALLES nascut el 8-5-1.944
ANDRÉS GONZÁLEZ nascut el 4-10-1.946


LOS LLOPIS - DOCTOR BRUJO

Originaris de Cuba, Els Llopis son el primer grup de la història que va gravar rock and roll en espanyol. Treballaven en els hotels de l'Havana i les ciutats més turístiques de l'illa i els turistes, en la seva majoria nort-americans, volien sentir música actual de la seva terra i ells van adaptar el rock and roll a l'aire cubà. Amb l'arribada de la revolució i de Fidel Castro, el grup va decidir abandonar l'illa i traslladar-se a Mèxic. D'allí van saltar a la península Ibèrica contractats per actuar al Pasapoga de Madrid, encara que aquí i per imperatius de la casa de discos van gravar música més salsera-comercial. De fet l’expresió "pachangero" deriva de la seva cançó "La Pachanga".
Components: MANUEL LLOPIS "ÑOLO"
FRANCISCO LLOPIS
LEANDRO LLOPIS
MANOLO VEGAS


LOS BRINCOS - BYE BYE CHIQUILLA

Van ser el primer grup prefabricat espanyol, Produits per MARYVI CALLEJA que va decidir, en els seus primers discs, que era millor no tocaran ells i si músics d'estudi, s'abaratirien els costos de gravació ja que, segons sembla, eren molt dolents instrumentistes. Amb els anys es van produir canvis en la formació, però l'original era aquesta.
Components: JUAN PARDO
ANTONIO MORALES
MANOLO GONZÁLEZ
FERNANDO ARBEX
La cançó forma part d'un EP que hi ha els temes: FLAMENCO, NILA, ES COMO UN SUEÑO aquest que sona a El Temps Passa… i la música queda.


ADOLFO VENTAS - MEMPHIS, TENESSE

Natural de Madrid, este cantante de rock and roll pionero, al 1.965 grava per a la companyia BELTER, aquesta versió del popular tema del cantant, guitarra i compositó norte-americà CHUCK BERRY

LOS BOTINES - TE VOY A EXPLICAR

Abans es van dir Los DIABLOS NEGROS i un dels seus cantant havia estat CAMILO SESTO. Es clar que en aquells temps es deia Camilo Blanes. En esta grabación el cantante es Manolo Pelayo que un día compondría la canción “Rufo el pescador” que ganaria el Festival de Mallorca interpretada por Massiel.


KEROUACS - CANCIÓN DE LAS MIL VOCES

Produïts per ALAIN MILHAOU (Canarios, Conexión, Los Bravos), aquest grupo barreja de espanyols i francesos i liderat per J. Seijas, van grabar un parell de singles i tingueren una curta carrera. La seva cançó mes important fou “Isla de Wight”, pero nosaltres a El Temps Passa… i la música queda, ens quedem amb aquesta versió d’un tema d’un grupo frances “de cuyo nombre no nos acordamos”, cara A d'un single. Per cert que Kerouacs es el nom d’aquest grup, pero no te cap relació amb l’escritor nort-americà Jack Kerouac, si be per Internet corre el “bulo” de que es tracte d’aquest escritor. No es cert.


ENRIQUE GUZMÁN Y LOS SALVAJES DEL TWIST - MULTIPLICANDO

Enrique Guzmán neix a Veneçuela el 1-2-1.941, pero es va afincar a Méxic. Fins que va començar en solitario va ser el cantant i baix del grup mexicà Los Teen Tops, pioners en fer rock and roll en espanyol al pais dels “manitos” junt amb Los Camisas negras y Los Locos del Ritmo. Escoltem una versió del tema “Multiplication” del Bobby Darin.


FORMULA V - HA PASADO EL TIEMPO

Gravat el 1.968. Van ser descoberts per JOSÉ NIETO i es van crear amb la barreja de gent dels grups: LOS ROSTROS, LOS JÍBAROS i LOS CAMBIOS. Primer van ser produïts per MARIVI CALLEJO, després per els dos i finalment per JOSÉ LUIS ARMENTEROS que era component de Los Relámpagos. El seu cantant i lider és FRANCISCO PASTOR que mes tard va tindre una pobre carrera en solitari. Amb aquesta cançó veureu la ma de la Marivi, molt mes progesisita i expertimental que l’Armenteros.



LOS TNT - EL PARTIDO DE FUTBOL

Naturals d'Uruguai, van funcionar des de 1.953 fins el 1.966. El seus components eren germans i el nom no te res que veure amb explosius, els hi és donat per les inicials dels corresponents noms: TONY, NELLY i TIM CROATTO. Aquesta cançó també la interpretava RITA PAVONE i el seu títol original és “LA PARTITA DI BALLONE”.


SECCIÓ DE LA MÚSICA QUE ES FEIA A CATALUNYA

DODO ESCOLÀ - QUE FELIZ ES EL PEZ EN EL AGUA

Va néixer a Artesa de Segre, Lleida i va ser mobilitzat amb La Quinta del Biberó, això si, ell es va dur el saxo i el clarinet, per allò de que de vegades, només de vegades, la música amansa a les feres. Estye és un dels seus temes més poñuares al costat de “•¿Qué pasa en el Congo?” i “El Otorrinolaringólogo” que Quimet sap dir al reves. Que quedi constancia.

RUDY VENTURA - MUSTAFÁ CATALA

Seguim amb un altre músic català de renom, si be el seu veritable nom era Jaume Ventura Serra i neix a Canet de Mar el 10-9-1926. Es en Rudy Ventura, gran trompetista, cantant i director d-orquesta y grup. Va morir a Barcelona el 2-4-2009. Va cantar i molt en català i era un gran aficionat al futbol. Aquest tema està gravat en directe.


GLORIA LASSO - LA SARDANA DE LA ROSA

Va ser una de les grans cantants espanyoles de la història, va triomfar a França, Mèxic i en mig món i era catalana. El seu nom era Rosa M. Coscolin Figueras i neix a Vilafranca del Penedes, Catalunya, el 25-11-1922. Resident desde feia molts anys a Méxic, va morir a Cuernavaca el 4-12-2.005. En aquest tema, inclos en un EP, l'orquestra que l'acompanya és la del gran mestre FRANK POURCEL que s’encarrega de la direcció musical.


HERMANAS SERRANO - EL MANDOLINO DE TEXAS

Aquest és el primer disc pop en català de la història i la idea i la direcció musical estaba a carrec del mestre SOLÀ.


ELS DRACS - COMPRENSIÓN

Aquest tema dels ANIMALS, va ser publicat per CONCENTRIC, co-propietat de Josep M• Espinas, l’any 1.965. El grup va funcionar des del 1.964 fins el 1.971 i va ser el primer grup de rock que va actuar al Palau de la Música. La versió està be, peró nosaltres ens quedem amb la que van grabar els Lone Star. Per cert que Els dracs també van grabar en castellà.


PUBLICITAT

I ja que avui tenim al Quimet tan aclaparat pel tema de la crisi que, com espasa de Democles tenim sobre el cap, jo li porto la solució: Les travesses.
Un Altra sol.lució Pot ser l'comprar productes be de preu, en aquella època un d'ells era el pollastre, avui no crec que les patidoras "Mestresses de casa" pensin el mateix: Propaganda institucional per a què la gent consumeixi carn de pollastre.
La electricitat s'encareix, dons be aquí us portem una alternativa: Frigorífics de gas Butà.
I si Tot aixo i sobre tot, el pensar en el crisi et dóna mal de cap, premta una aspirina. Ma de Sant: Aspirina Bayer.
Un  altre sol.lució es deixar d'agafar el cotxe i fer servir el tranvia.

LOS SIREX - EL TRANVIA

Van ser un dels grans grups del seixanta, eram de Barcelona. Aquest tema és del 1.969.
Components: ANTONIO MIGUEL CERVERO "LESLIE"
GUILLERMO RODRIGUEZ HOLGADO
LUIS GOMIS
JOSÉ FONTSERÉ
MANUEL MADRUGA


CONEXION - HARMONY

Un dels bons grup de soul a l’espanyola. Le seva cançó mes important fou “Un mundo sin amor. Estavan liderats per LUIS COBOS. El mateig que anys mes tard es dedicà a posar arrengaments discotequeros a la zarzuela y la música clàsica. El cantant era negre y en total eran 8 components.

DIABLOS NEGROS - MI GRAN AMOR LE DI

Una bona banda de Madrid que mes tard van canviar el seu nom i van passar a dir-se LOS BOTINES. Aquest tema es dels BEATLES i el van gravar el 1.964 per la companyia DISCOPHON. El cantant era Manolo Pelayo que també va traballar en solitari gravan el seu éxito "Rufo el Pescador"


LONE STAR - LA PLAYA

Tornem a Barcelona amb unan de las millors bandas dels seixanta i tots ells profesionals amb el “carnet blanc” que volía dir que eran músics de conservatori. Pere Gener, el pianista, cantant i líder del grup, tenía un estudi de gravació a Barcelona que responia al nom de “El 7º de Caballería”. .
Components: 
PERE GENER
JOAN MIRÓ (era de Tarragona)
ENRIQUE LÓPEZ
RAFAEL DE LA VEGA


I amb els Lone Star arriba el moment d'acomiadar.se. Nosaltres ens anem amb la música a un altre lloc. Una salutació a tots els oients que setmana rere setmana seguiu aquest programa, per Internet, descarregantel o simplement escoltant.lo a la sintonia del 107.4 Altafulla Ràdio, La Ràdio del Baix Gaia. També saludem als oients que ens sintonitzen des de Ona La Torre i escolten El Temps Passa ... i la música queda. Per cert, no os teniu que preocupar en excés, se solucionarà la crisi, preneu-amb filosofia. Els valencians tenen una dita: “Deu aprete, peró no ofega… es clar que a vegades et posa moraet”.

A reveure.

Mario Prades
Quimet Curull
Dos tronats que ancara tenen il-lusió per viure i compartir música amb vosaltres

Enllaç per descarregar el programa

No hay comentarios:

Publicar un comentario