El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

El Blog de Mario Prades i Quimet Curull

miércoles, 26 de febrero de 2014

El Temps Passa 08-21

En els anys seixanta van començar a matxucar-nos a través de la ràdio i la petita pantalla amb publicitat enfocada al empolainament personal i ens vam adonar de la importància que l'aspecte té quan d'agradar a l'altre sexe es tracta. La majoria d'anuncis, molts dels quals ja hem escoltat a El Temps Passa... i la música queda, anaven destinats a les dones, però també n'hi havia per a l'home i avui a la secció de Els Anuncis dels Nostres Records, escoltarem alguns d’aquests. Per tant i des de La Xarxa de comunicación local i totes aquelles emissores que emeten el programa.avui iniciarem el nostre recorregut per els records escoltan tot un clàsic de la música americana dels cinquanta, una polka. Nosaltres som Quimet Curull i Mario Prades i avui per començar us direm alló de

Obrim la Paradeta

Los Mismos – Polka del barril

Amb el títol original “Beer Barrel Polka (Roll Out the Barrel)”, les nord-americanes The Andrew Sisters van aconseguir un dels seus majors èxits amb aquesta cançó. Per descomptat, el tema va ser versionat en castellà per diversos artistes aquí al país, però nosaltres avui i per començar El Temps Passa... i la música queda us hem portat la que van realitzar Los Mismos, és clar que nosaltres, com som bastant transgressorets, tampoc us hem seleccionat la que van gravar originalment en els anys seixanta, aquesta us la extraiem d'un grans èxits recopilatori que es va editar en format CD, en els noranta i es va titular amb molta originalitat “Sus grandes éxitos”. El tercet estava integrat per Elena Vázquez Minguela, nascuda a Valladolid el 6 de gener de 1948, Antonio Pérez Gutiérrez, nascut a Valladolid el 6 d'octubre de 1944, i Benjamín Santos Calonge, nascut a Palència el 15 de maig de 1944. Van començar l’any 1964 anomenant-se Los Jollys i van publicar diversos discos per al segell Columbia fins que van ser fitxats per Belter l'any 1968 i van passar a ser Los Mismos. La veritat és que eren ells i en diversos programes de ràdio van manifestar que el canvi va ser imposat per la seva nova casa de discos al poder confondres fonèticament el seu nom amb el dels The Hollies britànics i com ells no havia canviat, van adoptar el de Los Mismos, però nosaltres sempre hem estat convençuts que la veritable raó era que Columbia, com era habitual en aquelles èpoques, tenia registrat el nom i per tant, es van veure obligats a canviar-ho. Van funcionar molt bé fins a 1978 gràcies a cançons com "El puente", però nosaltres reconeixem que els seus temes eren bastant horteres. Elena va tenir una discreta carrera en solitari fent-se dir Helena Bianco, però ja en els noranta el grup va tornar a la carretera amb Guillermo substituint a Antonio i segueixen en actiu.

Los P y P con el Latin Quartet – Hechizo

Del duet Los P i P poc us podem dir, però del Latin Quartet que els acompanyen... això si que són paraules majors. Los P y P eren Pedro Sánchez García i José Vicente López Casas, van surgir a Murcia i van començar la seva aventura musical l'any 1962. Van ser fitxats per Belter i van publicar el primer disc, un EP, el 1963. En total van treure 4 discos, tots ells EP 's de quatre cançons. La veritat és que mai van aconseguir la popularitat del Dúo Dinámico, ni del Dúo Juvent’s, Dúo Rúbam i altres duets que van sorgir com bolets a principis dels seixanta, però el seu treball és molt digne i s'ho muntaven bé. De fet van participar també al Festival de Benidorm i en una sola edició van interpretar cinc temes diferents que no van guanyar i creiem que ni tan sols van arribar a gravar les cançons. Aquesta és una versió del "Witchraft" d'Elvis Presley, publicat pel segell Belter l’any 1964 en el seu tercer disc. En aquest EP ens trobàvem a més a més "Los Watussi", "Consuelo consuela" i “Quiero que me quieras" que aquesta darrera és una versió dels britànics Spencer Davis Group. De fet els catalans Latin Quartet que els acompanyen, tocaven com a músics d'estudi en moltes gravacions de l'època i van acompanyar oficialment a gent com Sonia i Jorge Miranda, entre molts altres. Per cert i per si no ho recordeu, lideran els Latin Quartet trobem al mestre Francesc Burrull.

Pat Boone – Qué pasa contigo

Aquesta és una veritable curiositat. Entre 1962 i 1966, Pat Boone va editar diversos temes que ja havien estat èxits seus en els 50, però aquesta vegada els va treure cantats en diferents idiomes, entre aquests discos, encarats per vendres a un mercat de parla espanyola, trobem aquest publicat l’any 1963 on interpreta "Why Baby, Why" ara titulada "Que pasa contigo". Es va utilitzar la pista original gravada en els 50 amb l'acompanyament de l'Orquestra de Billy Vaughan, traient-li la pista de veu original i afegint la nova cantada en castellà, amb l'adaptació de la lletra realitzada pel mexicà Mario Molina Montes. Aquest enregistrament del cantant i actor Pat Boone creiem que no va arribar a editar-se mai a Espanya i es va publicar a través del segell Dot Records. El cantant i actor Pat Boone es deia en realitat Charles Eugene Patrick Boone i va néixer l'1 de juny de 1934 a Jacksonville, Florida. La seva discografia és brutal, però Pat Boone també va filmar 16 pel·lícules i tres documentals. Per cert, aquest EP no és de Mario, li va passar un oidor a fi de compartir-lo amb tots vocaltres.

Los Pekenikes – Locomotion con Twist

Aquest tema es va publicar l'any 1962 i de fet la “Locomotion” que va compossà Carole King i va popularitzà Little Eva, era una mena de ball que aquí el pais no va funcionar mai com a tal. En aquest enregistrament el cantant dels Pekenikes era Antonio Morales, conegut com Junior. De fet ells van gravar 3 discos per Hispavox amb Junior i un parell amb Juan Pardo. Aquest tema és una versió del "Twistin' To The Locomotion" de Teddy Randazzo i que a Europa va popularitzar el cantant francès Richard Anthony. L'EP es va titular "Madison & Locomotion por Los Pekenikes" i en ell trobàvem la primera cançó composta per ells que es gravaria en un vinil "Viento inca" que era instrumental, tota una premonició. Aquest va ser el tercer disc dels Pekenikes, el segon amb Junior. Per cert, es diu que el nom de Pekenikes va ser una idea de Massiel. Los Pekenikes es van crear el març de 1959 a l'Institut Ramiro de Maeztu de Madrid i primer van ser Los Hermanos Sainz y su Conjunto. Pepe Nieto, el bateria del grup en els seus inicis, va ser al costat del seu germà, l'organitzador de les matinals del Price on, per descomptat, Pekenikes  van ser nom habitual fins que aquestes meravelloses matinals madrilenyes (en total van ser unes vint), a Barcelona fem constar que també les vam tenir, al Palau d’Esports de Montjuic i a diferents sales com el Lesseps o el Novedades. Las de Madrid van ser prohibides per les autoritats pertinents, acusant als seus assistents de ser uns "rockers gamberros". I es que la premsa franquista es va dedicar a criticar i molt als jovens que anaven a aquestes matinals i la paraula més suau que els hi deien era la de "gamberros". L’etapa més brillant de los Pekenikes i per la que s’els recorda avui en dia quan es parla de pop español, es l’instrumental, però van tindre un grapat de cantants a més de Junior, entre ells José Barranco, Juan Pardo, Luis Eduardo Aute i uns quans més, fins i tot Karina.

The Blue Diamonds – Ramona

The Blue Diamonds eren dos germans, nascuts a Indonèsia i amb nacionalitat holandesa que van ser una fàbrica de fer diners a tota Europa, sobretot gràcies a la seva versió del "Ramona" que van treure l’any 1960 el segell Fontana i que escoltem ara a El Temps Passa… i la música queda. The Blue Diamonds gravaven en anglès, però van treure 38 cançons interpretades en castellà, aixó vol dir un grapat d’EPs. Un dels components de The Blue Diamonds es va casar amb la cantant mexicana Leda Moreno, traslladant-se a aquest país. The Blue Diamonds eren els germans Ruud i Riem de Wolff i seguien la línia marcada per un altre duet, en aquest cas americà, els The Everly Brothers. El desembre de l’any 2000, Ruud va morir a causa d'una malaltia cardíaca. “Ramona” va ser un tema avui ja clàssic que van popularitzar principalmente el tercet irlandes The Bachelors també en els anys 60, encara que era molt més antiga, concretament va ser gravada per primera vegada el 4 de gener de 1928, per The Paul Whiteman Orchestra. Estava escrita per Wolfe Gilbert, amb música de Mabel Wayne, per al film "Ramona", on la cantava l'actriu Dolores del Rio. Aquest tema es trobava en un EP on també es van incloure “All of me”, “Always” i “Near you”, en la versió en angles i "Mona Lisa", "Siempre" i "Para mi" en la que van treure en castellà. En aquesta gravació als The Blue Diamond els acompanya una orquestra amb els seus cors que estava dirigida per Jack Bulterman.

Los Milos – Zapatos azules de gamuza

En el seu segon EP Los Milos van incloure aquesta versió del gran èxit de Carl Perkins que va ser també el seu autor, però que va resultar bastant eclipsat per la versió que va realitzar Elvis Presley, és clar que la gravació de Carl Perkins va ser Disc d'Or als Estats Units, però un accident de trànsit el va mantenir retirat dels escenaris gairebé un any i allò li va passar factura a benefici del Rei. Los Milos van treure aquest tema en el seu tercer EP que es va titular "Rock and roll en español" i on també es van incloure “Baby blue” de Gene Vincent, “Lucila” de Little Richard i “Caravana”, un tema compost en els anys 40 pel trombonista Juan Tizol i que va portar a l'èxit Duke Ellington. Los Milos eren Emilio Baldoví que els va deixar i va emprendre carrera en solitari, amb molt èxit, sota el nom artístic de Bruno Lomas, al costat de Salvador Blesa guitarra solista i tercera veu i Vicente Castelló guitarra acústica i segona veu. Van començar l'any 1959 i inicialment a Los Milos hi havia un quart component que va marxar-se perquè creia que la música havia de ser només reivindicativa, es deia Ramon Peleguero Sanchís i era de Xàtiva, del carrer Blanc. Es tracta del cantautor Raimon. Quan Bruno Lomas s’en va anar, Vicente i Pascual Olives van seguir com Los Top-Són que més tard es reconvertiren en Los Huracanes.

Gelu amb Los Mustang – Si yo tuviera un martillo

Ara i amb un euro per Quimet, us portem el martell de la Gelu i ens arriva amb bona companyia, la de Los Mustang. Durant un breu temps i suposem que per exigències d'EMI-La Voz de su Amo, Los Mustang van acompanyar a la granadina Gelu. Aquest és un dels temes que van gravar junts, però no barrejadets. Maria dels Àngels Rodríguez Fernández, coneguda artísticament com Gelu va néixer l’any 1945 a Granada i fou, fins la seva retirada dels escenaris l’any 1968, despres de casarse amb l'amic Santi Palau, una “Chica Ye Yé”. Un dels seus senyals d’identitat va ser els cridets que sonavan cada dos per tres a les cançons i que ella va imitar, suposem perquè van començar molt abans, dels Torcuato i Los Cuatro, italians afincats al pais i que també feia servir Li Morante. La cançó és un clàssic del folk americà que han interpretat des de Pete Seger als Kingston Trio, però que Trini López va convertir en un estàndard del rock and roll. En aquest EP també trobavem “Dominique”que era un èxit de Sor Sonrisa, “No tengo edad” de Gigliola Cinqueti i “Ella es muy bonita” que ara no recordem de qui era, però que havia gravat fins i tot Tito Mora amb el que Gelu va tindre un “asuntillo” que va omplir moltes pàgines i portades de les revistes del cor de l’época. María de los Ángeles Rodríguez Fernández que ere el seu veritable nom, com us deiem, va néixer a Granada i aixó de Gelu li va posar el seu germà. Va ser una de les cantants de moda en els seixanta i tot i que va debutar a Ràdio Granada i va marxar a Madrid, va ser a Barcelona on va trobar el seu lloc i l’èxit.

Los Pájaros Locos – La lluvia por fin vendrá

El grup del Maresme Los Pájaros Locos van gravar el seu primer disc l’any 1959 quan encara es deien Conjunto Woody Walter, van adoptar el nom definitiu un any després i van publicar 18 discos, entre EP's i singles, l'últim l’any 1967 i un àlbum, encara que aquest es va editar ja al 2008 i era un recopilatori. Feien servir el dibuix amb la cara del ocell dels dibuixos animats vint anys abans que l'utilitzés Loquillo. Los Pájaros Locos eren els germans Salvador (guitarra) i Antonio Mayolas (acordió, vibràfon i òrgan) que eren de Premià de Mar i en el 57 els van regalar una de les primeres guitarres elèctriques que es veien al país. Allà sorgeixen Los Pájaros Locos, quan se'ls uneixen José Cañada (piano), Piero Carando (baix i cantant) que anys despres marxaria amb Los Gatos Negros i Lucho Guerrero (bateria). Aquesta cançó que ara escoltem a El Temps Passa... i la música queda, es una versió del tema "Le jour ou le pluie viendra" de Gilbert Becaud i es trobava en el seu tercer EP que es va titular "Volando con Los Pájaros Locos", editat pel segell Variety l'any 1960, al costat de “Que yo te quiero”, “Nessuno al mondo” i “Non occupatemi il telefono” i es el primer disc on Piero Carando canta finalment en castellà, fins aquell moment solsament havien cantat en italià. De fet molt eren els que creien que Los Pájaros Locos eran un grup italià afincat a Catalunya. Val a dir que Los Pájaros Locos, el Golden Quarter i Los Ticanos van ser els primer grups catalans que van actuar als festivals que es montaven a Madrid.

Nuevos Horizontes – El afinador de cítaras

Quan van començar es feien dir Los Unisonos i van tenir una carrera bastant discreta, tot i que amb la cançó "Lazos azules y rosas", composada per Víctor Manuel van guanyar el Tercer Festival Hispano-Portuguès de la Canción del Miño l’any 1967 que van defensar conjuntament amb Paco Ruano i van gravar un single que ja hem escoltat en El Temps Passa… i la música queda. Més tard el grup Los Unisonos es va reconvertir i els seus components van crear Nuevos Horizontes, en la carrera dels quals destaca per la seva qualitat aquesta cançó que us hem portat ara "El afinador de cítaras", una peça a cavall entre folk i psicodelia que es prou interesant. Nuevos Horizontes, van ser un grup que sabie fe bons jocs de veus, eren Ana Maria (piano i orgue), Tommy (guitarra), Alfonso (bateria) i Juan (baix), tots ells cantaven. Com Nuevos Horizontes els quatre joves van funcionar de 1969 fins a l’any 1973, traient un LP i 8 singles. Si bé aquest es el que millor va funcionar comercialment en la carrera de Nuevos Horizontes. Després Ana María els va deixar i els tres s'unirien com músics al duet José y Manuel que havien deixat Solera per llançarse els dos sols.

Almas Humildes – Canta libre

Aquesta cançó es va incloure en l'últim single que publicara el grup Almas Humildes, era l’any 1972 i el van editar a través del segell Top, en l'altra cara es va incloure "Walking alone". La cançó que escoltem era és una composició del cantant, compositor i actor nord americà Neil Diamond que també la va gravar amb estrofes en castellà, de fet Almas Humildes van una versió molt fidedigne a la del seu autor. Pocs mesos després de treure aquest single Almas Humildes se separarien ja definitivament amb un últim concert que va tenir lloc al campament militar de Robledo de Chavela, a Madrid, on es trobava fent la mili Guillermo, un dels components del grup. Almas Humildes van ser un dels millors grups de folk-rock del panorama nacional i van començar com a trio a la Complutense de Madrid, liderats per Antonio Resines (cosí de l'actor) al costat de Juan Francisco Seco i Alex Kirschner. Van començar a gravar en el 68 per al segell SonoPlay que era de Estudios Moro. Antonio Resines també és autor de "Anoustchka", un dels grans èxits de Los Pasos i que hem escoltat en un dels darrers programes. L’any 1969 Alex Kirschner va deixar el grup i Almas Humildes s'electrifiquen emulant a Bob Dylan i es van incorporar Javier Navarro i el bateria Guillermo Polo que venien de Los Diablos Rojos i José María Alameda que només gravaria un single amb ells. Almas Humildes van deixar registrats un bon grapat de discos i finalment es dissolen perquè la carrera musical no els resulta compatible amb la estudiantil i ells van escollir acabar les seves carreres universitàries. Creiem que si bé tenian molta qualitat, va fer bé, tal i com està avui en dia el mon de la música.

Asunción y Ochenta Centavos – El Martillo de Maxwell

Aquest cançó de 1970 que ens porten a El Temps Passa... i la música queda el grup Asunción y  Ochenta Centavos, era una composició de Paul McCartney que van signar com Lennon & McCartney i que els Beatles (a la foto) van incloure en el "Abbey Road" que va ser realment l'últim àlbum dels nois de Liverpool ja que "Let it be" que van publicar posteriorment havia estat gravat molt abans. La cançó "Maxwell's Silver Hammer" tractava en la seva versió original, sobre un psicòpata a qui li agradava assassinar a cops de martell les seves víctimes i a la grabación original sols van tocar Paul, Ringo i George ja que John no va valer intervindre, ja hi havien problemas dins de la si del grup de Liverpool  Asunción y Ochenta Centavos la van incloure com a cara B d'un single amb "La balada del maderero" a l'altra costat del vinil. Van començar sent només Los Ochenta Centavos, però a poc a poc la seva cantant va anar prenent protagonisme fins que van acabar sent Asunción y Ochenta Centavos, després de gravar aquest single, el primer amb aquest nom, el grup va entrar en una corba descendent i no van fer res més de bo, almenys que nosaltres recordem. Los Ochenta Centavos van començar a finals dels 60 i van participar en el XI Festival de la Cançó Espanyola de Benidorm amb "Besa, Bésame". La veritat és que Los Ochenta Centavos van gravar cinc o sis singles, però no van tenir molta transcendència i això que el grup editava amb EMI, una multinacional. Això si, reconeixem que la nena estava de molt bon veure i tenia unes cames d'aquelles que no s'acaben mai.

Los No – Moscovit

La passada setmana i escoltan a Los Pasos us donàrem paraula de que avui escoltariam aquest tema a càrrec del grup barceloní Los No i aquí us el portem perquè soni a El Temps Passa… i la música queda. Los No van guanyar el concurs de conjunts de la sala Lesseps, on es celebraven les famoses matinals que van substituir al Price i el Palau d’Esports. Continuadors de l'esperit trallero de Los Salvajes i seguidors de The Who, compraven la roba en Garvi, botiga situada en una travessia de las Ramblas barceloninas amb l'estètica més moderneta del moment. La llavor de Los No està en Cristone y Los Poker, grup apadrinat per Mary Santpere. El seu cantant que es feia dir Cristone era en realitat Toni Miró, actualment un famós modista i comptava amb Victor Portolés i el bateria Quique Gallego que s'aniria a Cristina y Los Stop. Quan el grup es dissol, Toni Miró funda Los Go-Go als que va deixar per dedicar-se a la moda i Víctor Portolés l’any 1966 decideix fundar el seu propi grup. Neixen Los No que estava integrat per  Angel Pascual París (Badalona 15-11-1946) al baix, José Luis Tejada Barrio (Barcelona 16-03-1947) com a cantant, Víctor Portolés Molina (Barcelona 01-05-1945) guitarra, Roberto Shalom (Barcelona 02-07-1946) a la bateria i Jean Pierre Gomez (nascut al Marroc francès el 17-10-1948, però de pares espanyols). Van signar contracte amb Vergara i publicarien dos EP 's, tots dos el 1966 i que es van gravar en els estudis de l'Ateneu de Gràcia. Més tard José Luis Tejada s’aniria de cantant a Barrabàs, Jean Pierre Gómez va tocar amb Gente Feliz i La Mosca i al final s'incorporaria a Los Canarios i Eddy i Roberto tocarien a la banda de Nubes Grises. Roberto moriria a Eivissa a principis dels 70.Als 70 van tornar i es va treure un single que va passar més aviat desapercegut. Aquesta cançó es trobava en el segon EP de Los No, editat l'any1966 i va ser censurada, tot i que si escolteu la lletra tracta als moscovites de borratxos i a les nenas de Moscu de lleugeres de cascos, pero al régim tot el que recordaba al comunisme, ni que fos per a posar-lo a parir, no l'hi feia cap gracia. Aixó sí, la cançó és va censurar per a emisions per la radio, però el disc és podía comprar a les botigues. Per cert Los No es van reestructrá en els setanta i juntan-se amb gent del Eurogrup van surgir Los Eurono, de curta vida, aixó si.

Els Anuncis dels Nostres Records

Durant els anys seixanta la joventut i sobretot les firmes comercials, es van adonar que la higiene personal era una cosa important i que movia molta "pasta gansa". Van començar a sorgir productes per empolainar bé i mostrar el nostre millor aspecte. Avui us hem seleccionat una sèrie de productes per millorar una mica, encara que reconeixem que molts com no anem a Lourdes buscant un miracle, ho tenim molt clar

Champú Activ anticaspa

Un problema que aparentment van solucionar en els 60 va ser el de la caspa. Hi ha homes que semblen nevats de la caspa que acaben recollint al cap d'unes hores. Doncs per a solucionar-ho aquí us portem un xampú anti caspa, Activ. Avui en dia aixó dels champús anti caspa son una cosa habitual a les botigues i hi han un grapat de marques a les prestatgeries, peró que nosaltres recordem, Activ va ser un dels primers i encara es ven.

Dentífrico Close-Up

Una altra cosa que vam començar a cuidar-nos va ser la dentadura, intentàvem conservar blancs i el més nets possibles els “piños” i van sorgir una sèrie de marques de dentifricis, moltes d'elles encara es venen avui en dia. Close-Up es deia originalment Pepsodent i és una marca de pasta de dents d'Unilever, una empresa multinacional anglesa i holandesa creada l'any 1930 quan es van fusionar Margarine Unie, companyia holandesa de margarina, i Lever Brothers, fabricant anglès de sabons. Encara que en molts països es comercialitza com Pepsodent, en altres, com Espanya ens arriba sota la marca Close-Up. La firma té 13 marques estrella i es calcula que cadascuna d'elles factura al voltant dels mil milions d'euros anuals, Per cert la marca Signal, també és de Unilever.

Hojas Palmera – El fantasma barbudo

Molr homes s'afaitaven, encara en els seixanta, amb navalla d'afaitar, però a poc a poc la maquineta amb fulles canviables va anar prenent el protagonisme. Avui les maquinetes ja són d’un sol ús, però en aquelles èpoques eren metàl·liques i es desenroscaban per la part superior per poder canviar la fulla quan aquesta no tallava prou. Una de les primeres marques de fulles que nosaltres recordem va ser Palmera, marca habitual en la publicitat a força de dispositives que passava als cinemes de reestrena. Aquest és un anunci dels primers, quan s'emetien en rigorós directe i interpretat des dels estudis de ràdio per una orquestra. Ens narra la història d'un fantasma barbut que no podia afaitar-se fins que va descobrir les fulles Palmera. Actualment la marca Palmera ja no existeix, va passar a la història i aquest és un dels Anuncis per els nostres records

Gillette Supersilver Platinum

Seguim amb la neteja masculina i amb l'afaitat, un problema diari per a molts, no és el cas de Mario que per a això es va deixar barba, retallada això si, però s'afaita només un parell de vegades a la setmana i a vegades ni aixó. Nosaltres vam deixar enrere la navalla d'afaitar, però no la brotxa i el sabó, no parlem d'escuma d'afaitar que és un invent molt més modern. Vam descobrir aquelles maquinetes que desenroscabas pel mànec obrint la part superior i podies anar canviant les fulles d'afaitar a mesura que anaven perdent tall. És clar que llavors havia d'anar pensant en quin full usaves. Existien un munt de marques, nosaltres i després de Palmera que hem escoltat abans, ens recordem ara de les espanyolas Iberia i Sevillana, però amb Guillette la cosa va prendre modernitat i quan van treure el Silver Platinum allò va ser ja "l'hòstia" de la suavitat, almenys és el que diu aquest anunci que us hem portat ara i en el que ens parlen que es tracta d'una fulla de Platí amb el tall gairebé indestructible i deixa el rostre de qui la fa servir, tan suau com el culet d'un nadó. Per cert La podrà fer servir un home llop per afaitar-se?

Afeitadoras Phillishave

A Espanya, no sabem si també en altres països, encara que suposem que si, la guerra quan parlàvem de màquines d'afaitar elèctriques, va estar sempre entre Braun que és de capçal pla i Philips que té tres capçals rodons, encara que en les primeres màquines només disposava de dos capçals. Nosaltres avui a la secció dels anuncis del record d'El Temps Passa... i la música queda, us hem portat el model Philishave, creiem que amb moltes variacions, això si, se segueix fabricant, clar que avui són sense fils i amb tot això que ens ha deparat la moderna tecnologia. Perquè en qüestió d'afaitar, ha passat ja a la història la navalla d'afaitar que  Mario va intentar utilitzar alguna vegada, però va ser un  total desastre i es va passar a les fulles d'afaitar, la brotxa i el sabó de barra. Philips ha arribat a produir un total de 400 milions de màquines Philishave des que va començar a comercialitzar-se l’any 1938. Es calcula que Philips ha arribat a vendre una mitjana de 700 màquinas d'afaitar per hora cada dia, a tot el món, clar que són fonts properes a la marca, però ningú pot posar en dubte la seva capacitat per arribar al públic i les intenses campanyes publicitàries que encara avui segueixen existin. Fins James Bond s'afaita amb una Philishave, almenys l'actor Pierce Brosnan en les pel·lícules de la saga 007.

Toallas el Trovador

Se us hauria passat per el cap que algú pugues fer anuncis en ràdio i televisió per vendre tovalloles? Doncs aixó ho va fer la marca El Trovador i ara us portem l'anunci i alguna imatge que trobareu al blog d’El Temps Passa... i la música queda si es que tenim sol·lucionat el problema horas d'ara. Per cert que avui en dia i a través del Ebay hem trobat ofertes per vendre Tovalloles El Trovador i per un article anunciat com a nou, demanen 30 euros més 7 en concepte de despeses d'enviament. No sabem si actualment funciona la marca El Trovador, però en el seu moment fabricaven, a més de tovalloles de bany, dutxa i platga, també barnussos i altres articles i és que com deia el seu eslògan "Tovalloles El Trovador, vestim la seva llar amb estil". La veritat es que després de afaitarnos bé, fan faltes tovalloles per assecar-se.

I ara, empolainats i amb bon aspecte, somiant que som metrosexuals, sortirem al carrer a veure que passa, encara que ho tenim clar, trobarem cadascun de nosaltres una bonica noia que ens estimarà molt i per sempre. Quan més estiguem gaudint de l'amor, ens donarem un cop amb l'orinal i despertem donant-nos compte que tot ha estat un somni. Seguim sent igual de lletjos que abans, però amb menys diners a la butxaca i millor olor, aixó si.

La Música que es Feia en Català

Nuri – No puedes comprar mi amor

L'any 1964 i a través de discos Alma, un subsegell de Vergara, Nuri, una de les nenes Ye Yé catalanes, va publicar un EP en castellà en què la cançó estrella va ser la seva versió del "My Boy Lollipop" de la jamaicana Millie Small que al país també van gravar Los Antifaces, Mayte Gaos, i altres. Nosaltres per escoltar ara us hem seleccionat aquesta versió del "Can't buy my love" The Beatles. En l'EP, el seu primer disc, també es van incloure les seves versions de “Shake hand!” Que aquí titulen "Chócala" i "Busca una excusa" que és un clàssic del pop italià que també havia versionat Silvana Velasco. Sent només una adolescent la catalana Nuri es dedicava a acompanyar la seva germana gran Magda (a la foto amb Salvador Escamilla) que era cantant de la Nova Cançó i allà,  entre escenari i escenari va sorgir la seva afició per cantar. Núria Santamaria Salvat també va cantar en català i en el programa, encara que fa diverses temporades, ja l'hem escoltat, però tornarem a fer-ho pròximament, paraula. Nuri gravaria un segon disc, en aquest cas per al segell Concentrix i cantant en català i és que la nena es va presentar en un concurs que organitzava Ràdio Barcelona i el va guanyar, el premi era un disc, un EP que es va titular "Primer Premi Show ye Yé" i es va editar el 1965. L'any 1967 sense haver complert els 20 anys d'edat, Nuri deixa la música. És clar que deu anys després fa un tímid intent de tornar i participa en el LP "Ara va de Rock" que era un tribut als pioners del pop rock català. Nuri interpreta, acompanyada del grup Iceberg, una bona versió del "Rock and roll music". Nuri va morir al 2002, un any després que hagués mort la seva germana Magda. Aquesta cançó s’ens ha colat per error ja que està cantada en castellà, però Nuri també ho va fer en català, com us deiem abans.

Miquel Cors – Petons més dolços que el vi

Els germans Maristes, els pares salesians i el clero en general, ja ens avisaven del perill de la carn, com si ells a través del seu pitonissa particular ja haguessin sabut anticipadament tot el merder de les vaques boges i després el de la carn de cavall. És clar que ells es referien a un altre tipus de "carn" i d'aquest tema i del perill d'anar donant-se petonets sense solta ni volta ens parla Miquel Cors a aquesta cançó titulada precisament "Petons més dolços que el vi" i el protagonista de la cançó comença donant-li  petonets a una noia i zas, passa el que passa... casat amb ella i amb fills que també són  afectuosos i zas, tornemi, 8 néts al canto. I és que això dels Petonets no ha de ser cosa bona, clar que nosaltres direm com Oscar Wilde "La millor manera de lliurar-se de la temptació, és caure en ella". Miquel Cors, actor de teatre, televisió i cinema, també va ser cantant, gravant uns quants discos a finals dels seixanta i va militar en el col·lectiu el Grup de Folk. Miquel Cors va néixer a Barcelona el 1948 i va morir a Valldoreix el 27 de maig de 2010. Va ser el Antonio Aiguader a la sèrie de TV3 “Poble Nou” i va estar casat amb l’actriu Silvia Munt.
L'actor i també cantant Miquel Cors

Núria Feliu amb Los Guacamayos – Escolta’m

Acabarem escoltant a Núria Feliu, la Dama de la Cançó Catalana, que va treure un disc acompanyada per Los Guacamayos amb un grapat de boleros, entre els que es trobava aquesta cançó que sona ara a El Temps Passa… i la música queda i que es va publicar també en senzill. Aixó si, cantades totes elles amb català. Per cert, l’any 1966 Núria Feliu i Tete Montoliu van rebre el Gran Premi del Disc Català i junts van actuar al saló Sert del Hotel Waldorf Astoria de Nova York. Convidats per la Càmara de Comerç de la ciutat dels gratacels. Ara bé, quan Iberia va inaugurar la línia aèria Barcelona-Nova York l’any 1988, creiem que va ser, van contractar a Núria Feliu Mestres per actuar en els dos punts, però li van anul·lar el contracte en negar-se Núria Feliu a cantar el seu repertori en castellà o anglès. Ella els hi va dir que sempre ha cantat en català i al contractar-la ja ho sabien perfectament. Aquesta notícia sobre Iberia i la Núria Feliu va ser una primícia que va aixecar Mario des del Diari de Tarragona i tot un escàndol ja que el president d'Iberia en aquells moments era de Reus. I és que Mario Prades i Núria Feliu es coneixen des de fa molts anys i ell havia arribat a ser el seu representant. Mario recorda un gran festival que ell va organitzar al Camp de Mart de Tarragona, a l'anfiteatre. Va ser el primer Festival de la Cançó Catalana de Tarragona i curiosament, estava patrocinat per Caja Madrid. El cartell va ser Núria Feliu, Pere Tapies, Raimón i com a presentador el reusenc Sebastià. A la foto Núria Feliu amb Raimon i Serrat.

Conclou per aquesta setmana El Temps Passa... i la música queda, ara nosaltres toquem el dos, però abans de marxar us deixarem amb bona companyia, la de La Xarxa de Comunicació Local i totes aquelles emisores que emeten el programa. Som Quimet i Mario, i baixem la paradeta dient A reveure!

Quimet Curull i Mario Prades
Dos tronats que ancara tenen il·lusió per viure i compartir música i records amb tots vosaltres

No hay comentarios:

Publicar un comentario